Evankeliumikirja ja kirkkovuosi

Joulujakso

Kirkkovuoden suurten juhlien vietossa on kolme vaihetta: valmistautuminen, juhla ja juhlan jälkivietto. Joulua edeltävä valmistautumisvaihe on adventtiaika. Joulun juhla-aika kestää jouluaatosta loppiaiseen. Joulun jälkivietto muodostuu loppiaisen jälkeisistä sunnuntaista.

Jouluaika

Jouluaatosta loppiaiseen ulottuvan ajan keskeisenä sanomana on Jeesuksen syntymä. Varsinaisia joulunpyhiä oli vuoden 1772 kalenteriuudistukseen asti neljä, sen jälkeen niitä on ollut kaksi. Käsikirjauudistuksessa 1958 lisättiin evankeliumikirjaan alaviite, jossa on evankeliumi- ja epistolateksti myös kolmatta (apostoli Johanneksen päivä) ja neljättä (viattomien lasten päivä) joulupäivää varten käytettäväksi siellä, missä näitä päiviä vietetään. Tässä käsikirjassa on tarjolla niitä varten myös muu jumalanpalvelusaineisto. Milloin 27.12. on sunnuntai, vietetään jumalanpalvelusta apostoli Johanneksen päivän mukaan. Mikäli 28.12. sattuu sunnuntaiksi, vietetään jumalanpalvelusta viattomien lasten päivän mukaan. Muutoin kolmannen ja neljännen joulupäivän aineisto sopii käytettäväksi esimerkiksi iltajumalanpalveluksissa.

Jouluaattona ollaan profeettojen lupausten toteutumisen ovella. Jouluaaton aihe on pelastuksen kaipuu ja lupaus Vapahtajasta. Siksi jouluprofetiat kuuluvat jouluaaton jumalanpalveluksiin silloinkin, kun niissä luetaan muita joulun tekstejä.
Joulun jumalanpalvelukset jaksottuvat seuraavasti:

Jouluyö on Kristuksen syntymisen yö. Seurakunta kuulee enkelin viestin: »Tänään on teille syntynyt Vapahtaja.» Jouluyön messu (enkelten messu) on suuressa osassa kristikuntaa joulunvieton päätapahtuma.
Jouluaamun jumalanpalveluksessa (paimenten messu), joka täällä Pohjolassa on perinteisesti ollut joulun tärkein jumalanpalvelus, lähdemme paimenten kanssa Betlehemiin. Siellä näemme sen, mitä on tapahtunut.
Joulupäivän jumalanpalveluksessa (kansan messu) kiitämme Jumalaa siitä, että hän on antanut Poikansa tulla ihmiseksi, veljeksemme, jotta meistä tulisi Jumalan lapsia.

Nykyinen Kirkolliskokouksen hyväksymä kirkkokäsikirja jakautuu kolmeen osaan: Jumalanpalvelusten kirja (2000), Evankeliumikirja (1999) ja Kirkollisten toimitusten kirja 1-3 (2003).

Tietoa kirkkokäsikirjasta