Evangelieboken och kyrkoåret

Domsöndagen
Pingstkretsen, tiden efter pingst

Kristus, Herre över allting

Namnet på kyrkoårets sista söndag varierar i olika kyrkor. Vissa talar bara om kyrkoårets sista söndag utan tilläggsattribut. I Finland införde man i 1958 års evangeliebok benämningen domsöndag enligt modell från Svenska kyrkans evangeliebok. Denna söndag har också kallats Kristi konungaväldes söndag. Båda benämningarna behövs för att karakterisera denna söndags hela innehåll. Också i kyrkokonsten har Kristus framställts som världshärskaren som förrättar den yttersta domen (Christos Pantokrator).

Enligt dagens evangelietext kommer Kristus vid tidens slut ”i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar” och sätter sig ”på härlighetens tron”. På detta sätt ansluter sig kyrkoårets sista söndag samtidigt till följande söndag, den första söndagen i advent. I början och i slutet av kyrkoåret – eller i slutet och i början – är det fråga om samma verklighet: Gud kommer oss nära och ställer oss inför sitt ansikte. Människan är ansvarig för vad hon gör och vad hon underlåter att göra.

Årgången:Tredje årgången
Liturgisk färg:Grön
Altarljus:Två altarljus

Öppna altarbilden

Ingångspsalmer:
139Vakna upp! en stämma bjuder
Dagens psalmer:
135Upp, vakna, ni kristna alla

142Herre, när din dag är inne

143En dag skall Herrens skapardrömmar

164Din spira, Jesus, sträckes ut

140Ack saliga dag
Psaltarpsalm:Ps. 143:1-10
Första läsningen:Dan. 12:1-3
Andra läsningen:Upp. 20:11-21: 1
Evangelium:Matt. 25:31-46 (samma text som i första årgången)
 Alternativa predikotexter
Dagens bön

Föregående helgdag | Följande helgdag

Föregående dag | Följande dag

Övrigt material

Apokryferna från A till Ö
Psalmboken
Gudstjänstliv och musik i Borgå stift

evl.fi/dagensord

Beställ dagens bibelord som RSS-flöde eller använd på din webbtjänst.

Den av kyrkomötet godkända handboken har tre delar: Gudstjänstboken (2000), Evangelieboken (1999) och Handbok för kyrkliga förrättningar 1-3 (2003).

Information om kyrkohandboken