Evangelieboken och kyrkoåret

Tredje söndagen i advent
Julkretsen, adventstiden

Bered väg för konungen

Dagens bibliska huvudperson är Johannes döparen. Hans uppmaning till ånger och bättring gäller också oss. Johannes visar också på Guds Lamm som bär all världens synd. Vi får bekänna vår synd och lita på att frälsningen getts oss i Jesus Kristus. Detta är det viktigaste i julförberedelsen - julfastan.

Johannes framträdande var ett tecken på att profetiorna var på väg att uppfyllas: Frälsaren skulle snart komma. I Kristi verksamhet uppfylldes tecknen på frälsningens tid. På samma sätt kommer Kristus ständigt på nytt till sin församling i ordet och sakramenten. Till denna hans ”andliga ankomst” hänvisar söndagens latinska namn adventus spiritualis et sanctificationis.

Årgången:Första årgången
Liturgisk färg:Violett eller blå
Altarljus:Två altarljus

Öppna altarbilden

Ingångspsalmer:
12Jesus från Nasaret

10Han kommer i sin kyrka
Dagens psalmer:
14En man blev sänd

302Välsignad Gud, som har sitt folk förlossat
Psaltarpsalm:Ps. 85:9-14
Första läsningen:Jer. 3:21-25
Andra läsningen:1 Kor. 4:1-5
Evangelium:Matt. 11:2-10
Dagens bön

Föregående helgdag | Följande helgdag

Föregående dag | Följande dag

Övrigt material

Apokryferna från A till Ö
Psalmboken
Gudstjänstliv och musik i Borgå stift

evl.fi/dagensord
Anvisningar

Beställ dagens bibelord som RSS-flöde eller använd på din webbtjänst.

Den av kyrkomötet godkända handboken har tre delar: Gudstjänstboken (2000), Evangelieboken (1999) och Handbok för kyrkliga förrättningar 1-3 (2003).

Information om kyrkohandboken