Evankeliumikirja ja kirkkovuosi

Perheen sunnuntai

Tulostettava versio (rtf) | Erityispyhät, muita erityispyhiä

Perhe, Jumalan luomislahja

Jokin touko-marraskuun sunnuntai omistetaan erityisesti perheeseen liittyville kysymyksille.

Perheen perustana on Jumalan luomisjärjestykseen pohjautuva liitto miehen ja naisen välillä. Avioliittoon kuuluu rakkaus, yhteys, uskollisuus ja keskinäinen kunnioitus. Turvallinen koti antaa hyvän kasvupohjan uudellekin sukupolvelle. Tämä sunnuntai antaa mahdollisuuden pohtia myös lapsen asemaa perheessä ja seurakunnassa, yhteiskunnassa ja maailmassa, samoin sukupolvien keskinäistä vuorovaikutusta, joka on tärkeä lapsen tasapainoiselle kehitykselle.

Perheen sunnuntai ohjaa ajattelemaan myös yleisesti yhteisön merkitystä ihmiselle. Seurakuntaa verrataan Uudessa testamentissa kotiin ja perheeseen. Jumalanpalvelus on Jumalan perheväen juhla.

Liturginen väri:vihreä

Virsisuositukset:

Alkuvirsiä

465

Lahjoita, Herra, perheisiimme

 

471

Hyvä Jumala, kiitän kodista

 

464

Kuin oksat vihannoivat

 

490

Mä silmät luon ylös taivaaseen

 

500

Käyn, Jeesus, kasvois etehen

Päivän virsiä

497

Kun äidit lapsiansa

 

468

Syliisi hellään sulje

 

491

Oi Jumala, et hylkää pientä lasta

 

466

Oi Herra, kaiken luoja

 

238

Avioliiton Jumala asetti onneksemme

 

241

Herra, rakkaastani tunnen iloa

Raamatuntekstit

Psalmi

Antifoni:

Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä.
Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta.

Luuk. 18: 16

Psalmi:

Herra muistaa meitä ja siunaa meitä,
hän siunaa Israelin sukua, hän siunaa Aaronin sukua.
  Herra siunaa niitä, jotka häntä palvelevat,
  niin pieniä kuin suuria.
Lisätköön Herra kansaansa,
teitä ja lapsianne, polvesta polveen.
  Siunatkoon teitä Herra,
  hän, joka on tehnyt taivaan ja maan.

Ps. 115: 12-15

Kunnia Isälle ja Pojalle
ja Pyhälle Hengelle,
  niin kuin oli alussa, nyt on ja aina,
  iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Antifoni toistetaan

Hallelujasäe

Lapsia on pöytäsi ympärillä
kuin oliivipuun juurella vesoja.

Ps. 128: 3

TAI

Lasten ja imeväisten suustasinä olet hankkinut kiitoksesi.

Matt. 21: 16


Ensimmäinen vuosikerta

Ensimmäinen lukukappale

1. Moos. 2: 18-24

Herra Jumala sanoi: ”Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen.” Ja Herra Jumala muovasi maasta kaikki villieläimet ja kaikki taivaan linnut ja vei ne ihmisen luo nähdäkseen, minkä nimen hän kullekin antaisi. Ja jokainen elävä olento sai sen nimen, jolla ihminen sitä kutsui. Näin ihminen antoi nimet kaikille karjaeläimille, kaikille linnuille ja kaikille villieläimille. Mutta ihmiselle ei löytynyt sopivaa kumppania.
    Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo. Ja mies sanoi:
      - Tämä se on! Tämä on
      luu minun luustani
      ja liha minun lihastani.
      Naiseksi häntä sanottakoon:
      miehestä hänet on otettu.
    Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi.

Toinen lukukappale

Ef. 6: 1-4

Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaisia Herraa totellen, sillä se on oikein. ”Kunnioita isääsi ja äitiäsi” on ensimmäinen käsky, johon liittyy lupaus: ”jotta menestyisit ja eläisit kauan maan päällä”. Ja te isät, älkää herättäkö lapsissanne vihaa, vaan kasvattakaa ja ojentakaa heitä Herran tahdon mukaan.

Evankeliumi

Mark. 10: 13-16

Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.” Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.

Toinen vuosikerta

Ensimmäinen lukukappale

2. Moos. 2: 1-10

Muuan Leevin sukuun kuuluva mies otti vaimokseen tytön, joka myös oli Leevin jälkeläisiä. Vaimo tuli raskaaksi ja synnytti pojan. Kun hän näki, kuinka kaunis lapsi oli, hän piilotteli sitä kolme kuukautta. Mutta kun hän ei enää voinut piilotella sitä, hän otti kaislakorin, tiivisti sen asfalttipiellä ja tervalla, pani pojan siihen ja laski korin Niilin rantakaislikkoon. Pojan sisar jäi jonkin matkan päähän nähdäkseen, mitä lapselle tapahtuisi.
    Faraon tytär tuli Niilin rantaan peseytymään, ja hänen hovinaisensa jäivät virran rannalle kävelemään. Silloin hän näki kaislikon keskellä korin ja lähetti orjattarensa hakemaan sen. Avatessaan korin hän näki, että siinä oli lapsi, joka itki. Faraon tyttären valtasi sääli, ja hän sanoi: ”Tämä on varmaan heprealaisten poikia.”
    Silloin pojan sisar sanoi faraon tyttärelle: ”Menenkö hakemaan tänne jonkun heprealaisnaisen, joka voi imettää pojan sinulle?” Faraon tytär sanoi: ”Tee niin”, ja tyttö haki paikalle pojan äidin. Faraon tytär sanoi äidille: ”Ota tämä lapsi mukaasi ja imetä se minulle, niin minä maksan sinulle siitä palkan.” Vaimo otti lapsen imetettäväksi. Kun poika oli kasvanut suuremmaksi, äiti vei hänet faraon tyttärelle, ja tämä otti hänet omaksi pojakseen. Faraon tytär antoi hänelle nimeksi Mooses sanoen: ”Olen nostanut hänet vedestä ylös.”

Toinen lukukappale

1. Joh. 2: 12-14

Minä kirjoitan teille, lapseni: synnit on annettu teille anteeksi hänen nimensä tähden. Minä kirjoitan teille, isät: te olette oppineet tuntemaan hänet, joka on ollut alusta asti. Minä kirjoitan teille, nuoret: te olette voittaneet Pahan.
    Lapseni, minä kirjoitan teille: te olette oppineet tuntemaan Isän. Isät, minä kirjoitan teille: te olette oppineet tuntemaan hänet, joka on ollut alusta asti. Nuoret, minä kirjoitan teille: te olette voimakkaita, Jumalan sana pysyy teissä, ja te olette voittaneet Pahan.

Evankeliumi

Matt. 12: 46-50

Jeesuksen vielä puhuessa väkijoukolle hänen äitinsä ja veljensä olivat tulleet paikalle. He seisoivat ulkona ja tahtoivat puhua hänen kanssaan. Joku tuli sanomaan Jeesukselle: ”Äitisi ja veljesi ovat tuolla ulkona ja haluavat puhua kanssasi.” Mutta Jeesus vastasi sanantuojalle: ”Kuka on äitini? Ketkä ovat veljiäni?” Hän osoitti kädellään opetuslapsiaan ja sanoi: ”Katso, tässä ovat minun äitini ja veljeni. Jokainen, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini.”

Kolmas vuosikerta

Ensimmäinen lukukappale

Laul. l. 8: 6-7

Rakkaus on väkevä kuin kuolema,
kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.
Sen hehku on tulen hehkua,
sen liekki on Herran liekki.
Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa,
virran tulva ei vie sitä mukanaan.
Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat
rakkauden hinnaksi,
hän saisi vain toisten pilkan.

TAI

1. Moos. 18: 1-10 (11-15)

Herra ilmestyi Abrahamille Mamren tammistossa. Abraham istui telttansa ovella päivän ollessa kuumimmillaan, ja kun hän kohotti katseensa, hän näki kolmen miehen lähestyvän. Heti heidät nähtyään hän juoksi teltan ovelta heitä vastaan ja tervehti heitä kumartaen maahan asti. Hän sanoi: ”Herrani, suothan minulle sen kunnian, ettet kulje palvelijasi ohi. Saanko tuoda teille vähän vettä, jotta voitte pestä jalkanne ja levähtää puun varjossa? Minä haen hiukan syötävää, niin että voitte virkistäytyä ennen kuin jatkatte matkaanne. Levähtääksenne te varmaan poikkesitte minun, palvelijanne luo.” He sanoivat: ”Hyvä on, tee niin.”
    Abraham riensi telttaan Saaran luo ja sanoi: ”Hae joutuin kolme vakallista parhaita vehnäjauhoja, tee taikina ja leivo leipiä!” Sitten hän kiiruhti karjansa luo, otti nuoren ja kauniin vasikan ja antoi sen palvelijalle, joka heti ryhtyi valmistamaan ateriaa. Hän toi tuoretta voita, maitoa ja palvelijan valmistaman vasikan, asetti ruoan vieraittensa eteen ja jäi puun alle seisomaan ja palvelemaan heitä heidän syödessään.
    Miehet kysyivät Abrahamilta: ”Missä on vaimosi Saara?” Hän vastasi: ”Tuolla teltassa.” Silloin yksi heistä sanoi: ”Ensi vuonna minä palaan sinun luoksesi tähän samaan aikaan, ja silloin on vaimollasi Saaralla poika.” (Mutta Saara oli hänen takanaan teltan ovella kuuntelemassa. Abraham ja Saara olivat jo vanhoja ja ikääntyneitä, eikä Saara voinut enää saada lasta. Siksi Saara naurahti itsekseen ja ajatteli: ”Voisiko näin kuihtuneessa naisessa vielä herätä halu? Miehenikin on jo käynyt vanhaksi.” Silloin Herra kysyi Abrahamilta: ”Miksi Saara nauroi? Miksi hän ajatteli: ’Voisinko minä todella vielä synnyttää, vaikka olen näin vanha?’ Onko Herralle mikään mahdotonta? Ensi vuonna minä palaan luoksesi tähän samaan aikaan, ja silloin Saaralla on poika.” Saara väitti: ”En minä nauranut”, sillä hän oli peloissaan. Mutta Herra sanoi: ”Saara, kyllä sinä nauroit.”)

Toinen lukukappale

Kol. 3: 18-21

Vaimot, suostukaa miehenne tahtoon, niin kuin Herraan uskoville sopii. Miehet, rakastakaa vaimoanne, älkää kohdelko häntä tylysti. Lapset, totelkaa kaikessa vanhempianne, sillä se on Herralle mieleen. Isät, älkää aina moittiko lapsianne, etteivät he masentuisi.

Evankeliumi

Mark. 10: 2-9

Jeesuksen luokse tuli fariseuksia, jotka häntä koetellakseen kysyivät, saako mies hylätä vaimonsa. Hän vastasi heille: ”Mitä Mooses on siitä säätänyt?” He sanoivat: ”Mooses antoi meille luvan kirjoittaa erokirjan ja hylätä vaimon.” Silloin Jeesus sanoi: ”Te olette kovasydämisiä, siksi hän laati teille sen säännöksen. Mutta maailman alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Sen tähden mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. He eivät siis enää ole kaksi, he ovat yksi. Ja minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.”

Päivän rukoukset

1.

Rakas taivaallinen Isä.
Kiitos kodista.
Kiitos ilosta, jonka lapsi tuo tullessaan.
Kiitos elämänkokemuksesta ja viisaudesta,
jota aikuinen voi lapselle tarjota.
Auta aikuisia ja lapsia
arvostamaan toistensa lahjoja
ja kasvamaan yhdessä.
Ohjaa heitä etsimään voimaa
rukouksesta ja sinun sanastasi.
Opeta perheitä turvautumaan sinuun
elämän kaikissa tilanteissa.
Kuule meitä Jeesuksen tähden.

2.

Hyvä Jumala.
Kiitos siitä suuresta lahjasta,
että annat pienen lapsen
heikkojen ja vajavaisten ihmisten hoivaan.
Opeta vanhempia
tuntemaan vastuunsa lapsista
ja ohjaa heitä kasvatustehtävässä.
Anna lasten kasvaa turvassa
ja auta heitä luottamaan sinuun.
Kuule meitä veljemme Jeesuksen tähden.

3.

Pyhä Jumalamme.
Kiitos, että olet antanut meille sanasi
elämän leiväksi.
Auta meitä ymmärtämään
Raamatun sanaa
ja elämään sen mukaan.
Anna vanhemmille viisautta,
niin että he osaisivat ohjata lapsia
rakentamaan elämänsä
sinun sanasi perustalle.
Anna jokaisen uuden sukupolven
oppia tuntemaan sinut.
Kuule meitä Jeesuksen tähden.

4.

Pyhä Jumala, rakas taivaallinen Isämme,
sinä ehtymättömän rakkauden lähde.
Kiitos, että olet antanut meille ihmisille
kyvyn rakastaa.
Kiitos avioliiton lahjasta.
Varjele ja vaali
puolisoiden keskinäistä rakkautta,
niin että se kasvaisi ja lujittuisi
sekä ilon päivinä
että vaikeuksien ja koettelemusten aikoina.
Tee kodeistamme turvapaikkoja,
joissa puolisot saavat kasvaa
sinun tarkoittamaasi suuntaan.
Auta puolisoita suhtautumaan lempeästi ja kärsivällisesti
toistensa puutteisiin ja virheisiin.
Auta meitä armahtamaan toisiamme,
niin kuin sinä olet armahtanut meitä.
Kiitos, että sinun rakkautesi
voi tehdä täydelliseksi sen,
mikä on epätäydellistä ja vajavaista.
Jätämme sinun käsiisi kotimme
ja kaikki rakkaamme.
Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen tähden.

5.

Kaikkivaltias Jumala ja Isä.
Sinä loit ihmisen mieheksi ja naiseksi,
sinä loit heidät elämään yhdessä
ja siunasit heidät.
Anna aviopuolisoille
keskinäistä kiintymystä,
rakkautta ja uskollisuutta.
Varjele kotejamme,
tule niihin voiman ja ilon lähteeksi.
Tee niistä paikkoja,
joissa on hyvä olla yhdessä.
Kun koettelemus kohtaa meitä,
suo sen vetää meidät yhä lähemmäksi sinua ja toisiamme.
Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen,
meidän Herramme tähden.

6.

Jeesus Kristus.
Sinulle on kaikki mahdollista.
Sinä voit korjata sen,
mikä on mennyt rikki.
Tule koteihimme.
Hoida meitä rakkaudellasi.
Opeta meitä luottamaan sinuun
ja turvautumaan apuusi
kaikissa elämämme vaiheissa.
Kiitos, ettei mikään tilanne ole sinulle
liian vaikea ratkaistavaksi.
Kuule rukouksemme.

Evl.fi/plus-sivustolla

Kirkkovuosi

Aineistoa kirkkovuoden pyhäpäiviin

Nuotteja

Raamatun sana tänään

Tilaa Raamatun sana RSS-syötteenä tai hyödynnä verkkopalvelussasi.

evl.fi/paivansana

Muualla verkossa

Sana sinulle

Kirkkovuosi selkokielellä

Kirkkovuosi soi

Kirkkovuosi kännykkään

Tutustu ja hyödynnä Helsingin seurakuntayhtymän tarjoma mobiilipalvelu.

Mobiilikirkko.fi – kirkkovuosi

Päivän rukoushetket

Nykyinen Kirkolliskokouksen hyväksymä kirkkokäsikirja jakautuu kolmeen osaan: Jumalanpalvelusten kirja (2000), Evankeliumikirja (1999) ja Kirkollisten toimitusten kirja 1-3 (2003).

Tietoa kirkkokäsikirjasta