507 Herra, lahjanasi sain nuoren elämäni

Virsikirjakomitea julkaisi vuonna 1976 mietinnön, joka sisälsi virsikirjauudistuksen periaatteet sekä näytteitä uusista virsiteksteistä ja -sävelmistä. Uusien virsiehdotusten joukossa oli tämä Niilo Rauhalan kirjoittama nuortenvirsi. Siinä tarkastellaan elämän tarkoitusta nuoren näkökulmasta: ”Tarkoituksen elämään / sinä, Jeesus, näytät, / annat selvän määränpään, / tehtäviisi käytät.” Jos meillä ei ole jumalayhteyttä, me lennämme kuin ”syksyn lehti tuulessa”. Turva ja toivo on löydettävissä Jumalasta seurakunnan keskellä. Kun Jumala ohjaa elämäämme, ”toivo loistaa kirkkaana” ahdistuksesta ja epätietoisuudesta huolimatta.

Virsi julkaistiin 1976 virsikirjakomitean osamietinnön lisäksi Siionin laulut -kokoelmassa, jota varten se oli kirjoitettu edellisenä vuonna. Molemmissa julkaisuissa sävelmänä oli Johann Crügerin melodia, komitean osamietinnössä restauroituna. Komitean musiikkijaoston mielestä sävelmä oli liian synkkä nuorten virteen. Niinpä se ehdotti tilalle valoisampaa sävelmää, lähinnä Robert Williamsin sävelmää ”Terve, juhla Kristuksen” (106), jottei se jäisi uniikkisävelmäksi. Kokeiluvihkoon Uusia virsiä 79 sävelmäksi kuitenkin otettiin Crügerin melodia, lähinnä Niilo Rauhalan toivomuksesta.

Kokeiluvihkoa koskevissa palautteissa toivottiin sävelmää vaihdettavaksi, koska virren toivoa sisältävien sanojen ja alakuloisen sävelmän välillä koettiin ristiriita. Komitea ei sävelmän vaihdosta innostunut, vaan säilytti Rauhalan virren sävelmänä edelleen Crügerin melodian. Koska virsikirjaehdotusta koskevissa seurakuntapalautteissa restauroitua sävelmää pidettiin liian vaikeana seurakuntalaisille, ehdotti piispa Yrjö Sariola kirkolliskokouksessa, että virteen otettaisiin Tuomo Nikkolan sävelmä. Sen kirkolliskokous myös hyväksyi. – Tuomo Nikkola (1947-) on ollut kanttorina Ylivieskassa 1977-80 ja Kiimingissä 1980-89, minkä jälkeen hän on toiminut Oulun konservatorion kirkkomusiikin lehtorina. Hän on saanut kirkon sävellyspalkinnon 1983.

Reijo Pajamo