372 Isän käsi, sydämeeni

Kalla, kallis Isa käsi

Virren virolainen kirjoittaja Jaan Lattik (1878-1967) toimi Viljandin maaseurakunnan kirkkoherrana vuodesta 1910. Hänen tunnettiin myös poliitikkona: parlamentin (riigikogun) pitkäaikaisena jäsenenä, opetus- ja ulkoministerinä. Lattik pakeni 1944 neuvostomiehitystä Ruotsiin, missä vielä eläkeläisenä hoiti papinvirkaa Södertäljen virolaisessa seurakunnassa. Hän oli kuollessaan 88-vuotias. Lattik oli myös kirjailija, joka julkaisi mm. nuortenkirjoja sekä laajat muistelmat.

Jaan Lattikin tytär Helgi-Alice oli naimisissa Viron presidentin Konstantin Pätsin pojan kanssa. Hänen lyhyet muistelmansa kahdelta vankeusajalta (1940-46 ja 1950-55) sisältyvät teokseen Kesäkuun 14. päivä (Muistelmia ja dokumentteja virolaisten kyydityksestä 1941, Otava 1989). Näin tämä tytär todistaa: "Kodista ja kotimaasta on peräisin meidän kaikkien elämän voima vaelluksillamme läpi ajan myrskyjen ja yönpimeiden kärsimysten."

Virren säveltäjä August Topman (1882-1968) oli merkittävä virolainen urkutaiteilija; hänet tunnettiin myös kuoromiehenä, erityisesti suurten oratorioesitysten johtajana. Hän toimi Tallinnan Jaanin (Johanneksen) kirkon urkurina. Tallinnan konservatorion opettajakuntaan hän kuului 1919-50, vuodesta 1925 urkujensoiton professorina. Hän sävelsi pääasiassa hengellistä kuoromusiikkia.