62 Sinua, Jeesus, piinattiin

O Jesu! kuinkas olet piinattu

Hemminki Maskulaisen suurenmoinen katumusvirsi ristin juurella kuuluu suomalaisen virsiaarteiston ehdottomiin kalleuksiin.

Hemminki Maskulaisen runoilijantaidosta kertoo erityisesti virren selkeä ja tasapainoinen rakenne. Virsi nimittäin jakaantuu neljään jaksoon, joista kukin on kolmen säkeistön mittainen. Ensimmäisessä kuvaillaan ristillä riippuvan Jeesuksen tuskia (säk. 1–3). Toisen jakson sisältönä on hiljainen ihmettely ristin salaisuuden edessä (4–6). Näin tullaan virren varsinaiseen teemaan, vavahduttavaan sielun rippiin (7–9). "Tein väärin, sinut tuomittiin / ja vaivuit ristin alle. / Tein väärin, sinut rangaistiin / ja vietiin Golgatalle. / Tein väärin aina uudestaan, / vaan, Kristus, kuljit kuolemaan. / Se uhri aina riittää." Virsi päättyy kiitokseen ja rukoukseen (10–12).

Nykyisellään voimme nähdäkin Hemminki Maskulaisen kädenjäljen nimenomaan tässä virren rakenteessa, sen kokonaishahmottelussa. Hänen omasta sanoituksestaan sen sijaan on enää vain vähän jäljellä – virsikirjaa uudistettaessa virren kieliasua on kolmesti muokattu: 1886, 1938 ja 1986. Hemmingin alkuperäisteksti – se on luettavissa vuoden 1701 Vanhasta virsikirjasta (VVK 142) – puhuttelee kyllä tämänkin päivän lukijaa. Varsinkin virren jälkipuolisko nousee vahvaan intensiteettiin.

Edellä on luettavissa virren yhdeksäs säkeistö nykyisestä virsikirjasta. Hemminki kirjoitti sen saman näin: "Minä väärin tein: sinä rangaistiin. / Minä rikoin: sen edest' sinä vitsattiin. / Minä häpiän tein: sinä vaivattiin. / Minun syntein' tähden sinä piinattiin, / Ja ristinpuuhun ripustettiin. / Minun pahuuten' tähden sinä kuoletettiin, / Minun syntein uhriks' sinä uhrattiin."

Hiljaisena nousee kiitos tällaisen ripittäytymisen jälkeen: "Oi Jeesus, kuinka kiittäisin nyt rakkaudestasi…"