119 Henki, armon tuoja

Brunn Qvell aller Güter

Gubenin raatiherran ja pormestarin Johann Franckin (1618-1677) tekstejä virsikirjassamme on viisi. Kaksi niistä on säveltänyt Johann Crüger (1598-1662). Toinen niistä on tämä helluntaivirsi, Pyhälle Hengelle osoitettu rukous.

Jo virren alun puhuttelu Henki, armon tuoja osoittaa Pyhän Hengen keskeisen tehtävän. Kaiken kaikkiaan virsi on tutkistelu siitä, miten Pyhä Henki meissä vaikuttaa. Hän on sielun virvoitus, uskon uudistaja, synnin karkottaja. Viidennen säkeistön kaunis, virsissä ja hengellisissä lauluissa monesti käytetty kuva lähteelle rientävästä janoisesta peurasta tulee psalmista 42. Se johdattaa rukoilemaan:
”Vie myös meidät täällä / murheen hellesäällä / luokse Jeesuksen. / Johda meidät Herran huomaan / armolähteen vettä juomaan.”