Virsikirja

 

213 Taas kutsut meidät temppelistä arkeen

Lord, as we rise to leave this shell of worship

Fred Kaan (k. 2009) syntyi Hollannin Haarlemissa 1929 perheeseen, joka natsimiehityksen aikana piilotteli kaksi vuotta juutalaista naista ja antoi turvapaikan paenneelle poliittiselle vangille. Fred muutti 23-vuotiaana Englantiin, opiskeli siellä mm. sosiologiaa ja sielunhoitoa ja vihittiin papiksi 1955. Toimittuaan ensin pappina kongregationalistiseurakunnissa Englannissa hän siirtyi Geneveen ekumeeniseen keskukseen mm. Reformoidun kirkon maailmanliiton palvelukseen, josta hän palasi 1978 Englantiin. Vuosina 1993-97 Kaan toimi Kirkkojen ihmisoikeusfoorumin sihteerinä.

Palvellessaan pappina Englannissa Kaan koki vaikeaksi löytää virsiä käytössä olleesta virsikirjasta. Niinpä hän alkoi runoilla itse virsiä seurakunnalleen. Syntyi kokoelma Pilgrim Praise (1972). Äidinkielenään hollantia puhuva Kaan runoili englanniksi.

Fred Kaanin näkemys kirkon yhteiskunnallisesta ja sosiaalisesta vastuusta ja tehtävästä löysi 1960-luvulla vastakaikua. Hänen teksteissään yhdistyvät kirkon usko ja maailman monikasvoinen hätä, mutta samalla hän avaa toivon näkökulmia.

Virressä 213 seurakunta on päättämässä jumalanpalvelusta ja siirtymässä arjen jumalanpalvelukseen, ”rauhasta myrskyyn, / palveluksen työhön”. Erämaassa kohdataan ihmisten tuska. On aina vaikea tietää, mikä on oikea suunta ja tie. Siksi tarvitaan valppautta. Oman elämän antaminen muiden palvelemiseen on kristityn tehtävä.

Fred Kaanin virsiä on virsikirjassamme kolme: 213, 449 ja 589.

Sävelmiä virteen on kaksi; a-sävelmä on suuren luterilaisen 1600-luvun muusikon Johann Crügerin (1598-1663) koraali (1653) ja b-sävelmänä ranskalainen sävelmä vuodelta 1784.

Markku Kilpiö

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet