Virsikirja

 

319 Sä kuljet seurassa Jeesuksen

Virren tekijät, niin kirjoittaja kuin säveltäjäkin, olivat aikoinaan tunnettuja ja rakastettuja hahmoja evankelisen liikkeen piirissä.

Virren kirjoittaja August Verner Jaakkola (1887-1954) toimi Piikkiön kirkkoherrana yli 30 vuotta. Hän oli evankelisen liikkeen rakastetuimpia sananjulistajia. Suuria juhlallisia kirkkoja hänen sanotaan karttaneen; hän viihtyi uskovien pienissä piireissä. Jaakkolan sydämellistä julistustapaa on luonnehdittu herkäksi, valaisevaksi ja lämmittäväksi. Varsinkin nuoremmalla iällä hän mielellään puki sanomansa myös runon muotoon.

A. V. Jaakkolan vaikutus elää yhä evankelisen liikkeen laulukirjassa Siionin kanteleessa, jossa on yhdeksän hänen kirjoittamaansa laulua. Niistä yksi on Sä kuljet seurassa Jeesuksen, ainoa virsikirjaan otettu Jaakkolan teksti; sen helkkyvää (säk. 1!) runoilmaisua on Anna-Maija Raittila hellävaraisesti uudistanut. Se on myös ainoa Rikhard Mäkisen säveltämä virsi.

Rikhard Mäkinen (1875-1944) oli oman aikansa merkittäviä suomalaisia kirkkomuusikkoja, "Uskelan Bach", kuten hänestä sanottiin – hän nimittäin palveli Uskelan seurakuntaa nelisenkymmentä vuotta. Mäkinen oli tuottelias säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu mm. kaksi oratoriota ja seitsemän kantaattia. Useat teokset esitettiin evankelisilla laulujuhlilla. Rikhard Mäkinen toimitti Siionin Kanteleen neliäänisen nuottipainoksen 1923. Tämän laulukirjan nykyisessä laitoksessa (1999) kaikkiaan 18 lauluun liittyy Mäkisen sävelmä; lukumäärään nähden hänelle kuuluukin kokoelman säveltäjistä ykkössija ruotsalaisen Oscar Ahnfeltin rinnalla.

Sanansaattaja-lehden muistosanojen kirjoittaja todisti aikoinaan Rikhard Mäkisestä kauniisti: "Hän eli itse armosta, joka on Kristuksessa ilmaantunut ja kasteessa meille lahjoitettu. Sen hän tahtoi soitollaan ja sävellyksillään toisillekin kirkastaa."

Tauno Väinölä

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet