118 Jumala, anna Henkesi

Gott Vater, sende deinen Geist

Pyhä Henki vuodatettiin helluntaina Jeesuksen lupauksen mukaisesti. Tämä ei kuitenkaan vielä takaa sitä, että Hengen apu olisi itsestään selvästi kaikkien käytettävissä. Jokaisen kristityn on henkilökohtaisesti saatava Henki avukseen.

Niinpä Paul Gerhardtin virsi alkaakin Pyhän Hengen avuksi huutamisella. Vedotaan Jeesuksen lupaukseen ja pyydetään, että Jumala lähettäisi Hengen ”kaikille kaipaaville”. Tärkeä huomio on, että Jeesus lupasi Hengen ”uskoville”. Kaipaavat ja uskovat ovat ne, joille Henki on luvattu ja joille Henkeä rukoillaan. Rajaus on tärkeä.

Kuitenkaan mikään teko ei virren mukaan tuota Henkeä kenellekään. Sitä ei saada omasta ansiosta, vaan vain armosta, Kristuksen ansion tähden. Sitten kun henki on saatu, sen tuoma apu on runsas ja monipuolinen. Gerhardtin virressä rukous päättyy ensimmäiseen säkeistöön, sitten saamme kuvata sitä rikkautta, jonka Henki kristitylle antaa. Gerhardt onnistuu kattavasti kuvaamaan kristityn elämää juuri Pyhän Hengen toiminnan kautta. Kaikki se, mitä virressä tuodaan esille, on Pyhän Hengen lahjaa. Ainoastaan yhdessä kohti ihmisellä on hiukan osuutta: jos ” Herran armoon pakenet” ja ”hylkäät tiesi syntiset” olet osallinen Hengen toimista, ja ”riemu taivaan täyttää”.

Keskiaikaiseen sävelmään perustuva koraali muuttui edukseen entisöitäessä. Selkeä rytmi ja eloisat sävelkuviot antavat sille mukavasti vauhtia.

Hannu Vapaavuori