185 Herra, annat sanassasi

Ordets Herre, du som givit

Virren ruotsalainen kirjoittaja Olof Kolmodin (1690-1753) toimi kirkkoherrana Flon seurakunnassa Vänernin etelärannalla. Hän edusti karoliinisen ajan vakaata luterilaisuutta. Oman aikansa hengellisiin liikkeisiin, pietismiin ja sitä maltillisempaan herrnhutilaisuuteenkin, hän suhtautui kriittisesti. Lähelle herrnhutilaisia herätyslauluja tulee kuitenkin hänen laulunsa "Tutki tietäsi, kristitty!" (Siionin virret 125.) Kolmodin julkaisi suosituksi tulleen laulukirjan Andelig Dufvoröst ("Hengellinen kyyhkyn-ääni"), joka sisälsi hänen omien runojensa lisäksi runsaasti saksalaisen Benjamin Schmolckin virsien käännöksiä. Meidän virsikirjassamme on toinenkin Kolmodinin virsi, 159 ”Ken Jumalan tuomion torjua voi”. (Israel Kolmodin, jota perinteisesti pidetään suvivirren 571 tekijänä, oli Olof Kolmodinin setä.)

Herra, annat sanassasi on herkkä virsi Jumalan viisaudesta ja taivaallisesta kirkkaudesta, Jeesuksen uhrikuolemasta, Pyhän Hengen tehtävästä ja Herran sanan tutkimisen tärkeydestä. Siinä Kolmodinille ominainen välittömyys, lapsenomainen luottamus ja luonnollinen yksinkertaisuus ilmenevät aidoimmillaan. Virttä leimaa nöyrä rukouksen henki. "Anna, Vapahtajani, minun olla omasi. – Uskoani kasvata, voimallasi vahvista."

Sävelmästä lisää virren 430 esittelyssä.