101 Oi nouse, aurinkomme

Renn opp, vår sol, med sæla!

Oi nouse, aurinkomme on norjalainen lähetysvirsi, joka nykyisessä virsikirjassa on siirretty pääsiäisvirsien osastoon. Selitys löytyy sen alkusäkeistöistä.

Virren runoilija Elias Blix (1836-1902) valmistui opettajaksi Tromssan seminaarista 1855, jatkoi opiskelua työn ohessa, tuli ylioppilaaksi ja lähti opiskelemaan teologiaa. Hän kiinnostui heprean kielestä ja vihdoin väitteli tohtoriksi siltä alalta. Vuodesta 1879 hän oli heprean kielen professori Oslon yliopistossa. Muutaman vuoden hän välillä toimi kirkollis- ja opetusministerinä. Mutta professori ja ministeri jäävät hänen tapauksessaan laulajan varjoon.

Elias Blix on Norjan virsirunouden toinen suuri nimi Magnus Brostrup Landstadin (virsi 423) rinnalla. Mutta kun Landstad käytti virsissään perinteistä, tanskan kielen mukaista kirjakieltä (bokmål), Blix puolestaan oli edelläkävijä norjan murteisiin perustuvan uusnorjan (nynorsk eli landsmål) viljelijänä. Hänen toimintansa on osa 1800-luvun lopun norjalaista kielitaistelua. Blixin ensimmäiset virsikokeet herättivät kiivasta vastustusta: tällainen kielen muoto ei sovi virsiin! Ilman Landstadin ja eräiden muiden rohkaisua Blix kai olisikin luopunut virsirunoilusta.

Virsiään, sekä alkuperäisiä että käännöksiä, Blix julkaisi kokoelmana Nokre salmar, gamle og nye. Vuodesta 1892 seurakunnat saattoivat valita käyttöönsä joko Landstadin bokmål-virsikirjan tai Blixin nynorsk-virret. Kun ensin mainittu 20-luvulla uudistettiin (Landstads reviderte salmebok), siihen otettiin myös parisataa nynorsk-virttä (se oli lähes neljännes koko virsikirjasta), ja 1925 ilmestyi kokonainen Nynorsk salmebok. Nykyinen virsikirja (1984) on alun alkaen suunniteltu yhteisvirsikirjaksi: sen kussakin osastossa nämä norjan kielen kaksi muotoa ovat tasavertaisesti esillä, ja joukko keskeisiä virsiä on kahdessa eri kieliasussa.