108 Oi suuri Voitonruhtinas

Ach wundergrosser Siegesheld!

Asianajajana Naumburgissa toiminut lakimies Ernst Christoph Homburg (1605-1681) oli saavuttanut suosiota maallisten runojen, useinkin kepeiden lemmenrunojen ja juomalaulujen runoilijana. Sairauden aiheuttamat koettelemukset merkitsivät syvälle käypää muutosta, ja Homburgista tuli hengellinen runoilija. Kannettavakseen tulleen ristin hän koki Jumalan antamaksi ja sanoi: "Kristitty ilman ristiä ja vastoinkäymisiä on kuin koululainen ilman kirjaa tai morsian ilman seppelettä."

Nykyään Homburg voidaan luokitella melkeinpä vain "yhden virren runoilijaksi", sillä Saksan evankelisen kirkon samoin kuin skandinaavisten kirkkojen virsikirjoissa hänen ainoa virtensä onJeesus, olet elämäni” (57). Omassa virsikirjassamme on kuitenkin säilynyt myös hänen helatorstaivirtensä Oi suuri Voitonruhtinas. Se on loistelias valtaistuinvirsi, sen mahtavan koraalin (virsi 43) vertainen, johon se on runoiltu. Virsi viittaa Vanhan testamentin kruunajaispsalmiin Ps. 110: ”Herra sanoi minun herralleni: ’Istu oikealle puolelleni. Minä kukistan vihollisesi, panen heidät jalkojesi alle, korokkeeksi valtaistuimesi eteen. – Nyt sinulla on valta, kansasi seuraa sinua yhtenä miehenä.’”

Toisaalta virren pohjana on Johann Arndtin (k. 1621) rukouskirjaan Paratiisin yrttitarha sisältyvä ”Kiitos Jeesuksen Kristuksen riemullisesta taivaaseen astumisesta”. Arndt kirjoittaa siinä muun muassa (suom. Signe Kantele): ”Jumala on asettanut sinut seurakunnan pääksi, sillä se on sinun ruumiisi, sinun täyteytesi, joka kaikki kaikessa täyttää. Sinä olet meidän iankaikkinen, ainoa päämme, joka täytät ruumiisi ja jäsenesi elämällä, valolla, lohdutuksella, voimalla, voitolla, rauhalla ja ilolla. – Taivaaseen astumisellasi olet näyttänyt meille tien, avannut taivaan ja paratiisin, ja valmistanut meille sijan taivaassa.”

Sävelmästä lisää virren 43 esittelyssä.