456 Jos tahdot hartain mielin

Du som vill Herran tjena

”Hän nostaa köyhän tomusta, hän kohottaa kurjan loasta ja asettaa hänet ylhäisten joukkoon, kansansa ylimysten vierelle” (Ps. 113:7-8). Tämän oli Ruotsin runoilijapiispa Haqvin Spegel saanut kokea omassa elämässään ”aivan kirjainta myöten”, sanoo Aarni Voipio, jonka mukaan Spegelin elämänkokemukset kutoutuvat hänen psalmivirteensä Jos tahdot hartain mielin.

Haqvin Spegel (1645-1714) jäi 7-vuotiaana orvoksi, mutta pääsi opintielle, myös ulkomaisiin yliopistoihin. Kotimaahan hän palasi ”köyhänä, mutta tiedoista rikkaana”, jatkoi opintojaan ja valmistui papiksi. Hän voitti kuningas Kaarle XI:n suosion. Hänestä tuli kuninkaan rippi-isä ja hovisaarnaaja. Vuonna 1680 Spegelistä tuli Gotlannin superintendentti, viisi vuotta myöhemmin Skaran ja sen jälkeen Linköpingin piispa sekä lopuksi Upsalan arkkipiispa.

Tätä menestystä Spegel oli jo ehtinyt kokea kirjoittaessaan Jumalan huolenpidosta kertovat säkeistöt virteen Jos tahdot hartain mielin. Näin siis Aarni Voipio on lukenut Spegelin virrestä nöyrän tunnustuksen, että ulkonainen menestys ei ole johtunut hänen omista ansioistaan, vaan yksinomaan Jumalan hyvyydestä.

Jos tahdot hartain mielin on kuitenkin ’puhdas’ psalmivirsi, jollaisia Spegel halukkaasti kirjoitti. Nykyisessä virsikirjassamme hänen virsiään on 16, ja niistä yhdeksän on psalmivirsiä. Mikään ei tietenkään estä ajattelemasta, että Spegelin mielessä olivat hänen omat kokemuksensa, kun hän tätä virttä kirjoitti. Mutta samoin on varmasti ollut jokaisen muunkin psalmivirren kirjoittajan laita, niin Spegelin kuin kenen tahansa muun runoilijan. Psalmit näet ”elävät meidänkin aikanamme”, kirjoittaa Maunu Sinnemäki, ”koska niissä puhuu elävien, tuntevien, iloitsevien ja kärsivien, pelkäävien ja toivovien ihmisten ääni. Vielä enemmän: niissä ollaan Jumalan edessä sellaisina kuin me ihmiset olemme.”