457 Kiitetty nyt olkoon

Lovad vare Herren, våra fäders Gud!

Tämä Haqvin Spegelin (1645-1714) virsi on tyypillinen 1600-luvun luonnonkuvausvirsi, jollaiset "detaljiensa rikkaudessa aivan kuin vilisevät elämää ja heläjävät elämäniloa". Luonnehdinta on Lauri Pohjanpään, joka siteeraa myös ruotsalaista Emil Liedgreniä: "On jotain majesteetillista tässä virressä… Jo rytmi on sovellettu niin, että se auttaa meitä näkemään näiden lukemattomien olentojen kokoontuvan yhteen ja kiittävän Jumalaa. Suuret valaat herättävät rehevän barokkifantasian erikoisen juhlallisen vaikutelman, vaikka ne tosin esiintyvätkin jo alkutekstissä."

Suuret valaat? Niitäpä ei virrestä enää löydykään. Pitää mennä aina vuoden 1701 Vanhaan virsikirjaan, johon tämä virsi alun alkaen suomennettiin – lyhentämättömänä, 11-säkeistöisenä. Sieltä luemme: "Kaikk' kuin ilmas', tuules' / Lentää, kulkeepi, / Kaikk' kuin vedes', meres' / Asuu, liikkuupi, / Linnut taivaan alla, / Hänen kunniaans', / Niin myös valaskalat, / Suurta laupiuttans', / Ylistäkäät jne." (VVK 301:10).

Liedgrenin mainitsema alkuteksti on Vanhan virsikirjan mukaan "Kolmen miehen kiitosvirsi valkiasa"; nykyinen virsikirja mainitsee sen rinnalla psalmin 148, josta tuo Danielin kirjaan liittyvä apokryfinen Kolmen miehen kiitosvirsi tulessa on saanut vaikutteita. Samoihin teksteihin pohjautuvassa Lina Sandellin virressä 461 ”Kiitä Herraa, yö ja päivä” valasparvet ovat yhä mukana. Nykyisessä raamatunsuomennoksessa valaskalat ovat puolestaan muuttuneet meren pedoiksi.

Virsi Kiitetty nyt olkoon on nyt saanut takaisin alkuperäisen ruotsalaisen sävelmänsä. Edellisestä, vuoden 1938 virsikirjasta se oli jäädä kokonaan pois, kun tämän virren sävelmä silloin vaihdettiin toiseksi (1938:418). Kaunis koraali saatiin sentään säilymään virsikirjassa, kun Wäinö Havas sepitti siihen uuden tekstin (344 ”Maan ja taivaan Luojan”).