Virsikirja

 

305 Jeesus, ruokit sanallasi

Jesu, meiner Seelen Weide

Pakolaisia on maailmassa tätä nykyä enemmän kuin koskaan. Heidän kohtalotovereitaan virsirunoilijoiden joukossa on saksalainen pappismies Johann Flittner (1618-1678). Hän palveli apulaispappina Grimmenin kaupungissa Etu-Pommerissa, joka 30-vuotisen sodan jälkeen kuului Ruotsin valtakuntaan. Brandenburgin vaaliruhtinas yritti sotavoimineen vallata alueen takaisin. Flittner perheineen pakeni sodan jaloista Stralsundin linnoitettuun kaupunkiin. Siellä, piiritetyssä kaupungissa, hän jakoi kohtalotoveriensa ahdingon sekä rohkaisi ja lohdutti heitä. Tänä aikana, 1659-60, hän kirjoitti hartauskirjan Himmlischer Lustgarten ('Taivaallinen kukkastarha'). Siihen sisältyi yksitoista virttä, joista yksi oli Jeesus, ruokit sanallasi.

Uudelleen Flittner joutui pakenemaan Stralsundiin 1676. Sillä kertaa hän otti mukaansa kirjastonsa ja monet käsikirjoituksensa, jotka sitten kaikki paloivat. Flittner itse sairastui ja kuoli vuoden 1678 alussa.

Jeesus, ruokit sanallasi tuli Jakob Arrheniuksen kääntämänä Ruotsin virsikirjaan 1695. Siitä se suomennettiin Vanhaan virsikirjaan 1701. Virsi on sitten säilynyt käytössä sekä Ruotsissa että Suomessa. Suomennoksessa on yhä alkuperäinen pietistinen leima. Veisaaja tuntee puutteensa ja kokee kiusausten helteen, pahuutensa vallan, syntinsä syvät juuret, mutta turvaa Jeesuksen armoon. Jokainen säkeistö päättyy pyyntöön: "Asu, Jeesus, luonani."

Virren sävelmä on tullut tekstin myötä Ruotsista.

Tauno Väinölä

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet