452 Jo Herran armopöytä

Wir sind zum Mahl geladen

Saksalainen virsirunoilija ja -säveltäjä Kurt Rommel (1926-2011) joutui viimeisenä sotavuonna 1945 rintamalle ja ranskalaisten sotavangiksi. Onnekseen hän saattoi jo vankileirissä aloitella teologian opintoja. Hän toimi sittemmin parikymmentä vuotta seurakuntapappina ja 1974-91 Württembergin maakirkon seurakuntalehden teologisena toimittajana. Saksan evankelisen kirkon nuorisotyöhön hän on antanut merkittävän panoksen, ja hänen kirjallinen tuotantonsa on runsas ja monipuolinen.

Meidän virsikirjaamme on otettu kaksi Rommelin virttä: nuortenvirsi 514 (sen 2. ja 3. säkeistö ovat hänen kirjoittamiaan) sekä virsi kristittyjen yhteydestä Jo Herran armopöytä. Tämän jälkimmäisen taustana on ennen muuta kertomus suuren väkijoukon ruokkimisesta viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Ateriaa, jolle Herra kutsuu kaikki kansat ja kaikki ihmiset, kuvaavatkin virren saksalaisessa alkutekstissä sanat viini, leipä ja kala.

Kun suomennokseen ovat noista kolmesta sanasta mahtuneet vain viini ja leipä, ajatuksemme menevät Herran pyhään ehtoolliseen. (Kirkkomme ruotsinkielisessä virsikirjassa tämä virsi muuten onkin ehtoollisvirsien osastossa.) Mutta näin tulkiten on samalla sanottava, että virsi puhuu ehkä vielä hyvinkin kaukaisesta tulevaisuudesta. Suurissa tunnustustenvälisissä kokouksissa ei olekaan mahdollista käydä yhdessä Herran pöytään, pyhälle ehtoolliselle. Emme siis vielä voi iloita yhteydestä tuntematta samalla kipua siitä, että yhteydellä on rajansa – vieläpä siinä, missä sitä ei ainakaan saisi olla: ehtoollispöydässä. Nyt veisaamme: "Jos käymme samaan pöytään, ei mikään erota…" Vielä emme voi sanoa: "Kun käymme samaan pöytään…"

Mutta Herran armopöytä on valmiina ja odottaa. Hän kutsuu kaikkia samaan pöytään, yhdessä ravittaviksi. Tämä on varma tieto ja virren sanoma. "On portti aina auki myös tulevaisuuteen."

Sävelmästä lisää virren 8 esittelyssä.