102 Murhemielin, kyynelöiden

Trauernd und mit bangen Sehnen

Virsi liittyy Luukkaan evankeliumin kertomukseen opetuslapsista, jotka matkallaan Emmaukseen saavat seuraansa ylösnousseen Jeesuksen. Virren saksalainen kirjoittaja Johann Neunherz (1653-1737) julkaisi useita kokoelmia virsiä sunnuntaipäivien evankeliumiteksteistä. Viimeisinä vuosinaan hän toimi pappina Sleesian Hirschbergissä (nyk. Jelenia Góra, Puolassa), ja eräs siellä 1741 ilmestynyt virsikirja sisälsi peräti 73 Neunherzin virttä.

Neunherz kirjoitti sujuvaa ja kaunista runotekstiä, mutta sen paremmin tyyliin kuin sisältöönkään nähden hänen virtensä eivät ole kovin merkittäviä. Kiinnostus niihin alkoikin pian hiipua. Saksalaiset virsitutkijat eivät häntä enää yleensä mainitse, eikä Saksan evankelisen kirkon virsikirjassa ole yhtään hänen virttään. Murhemielin, kyynelöiden esittelee meille tämän runoilijan parhaalta puoleltaan. Ilmeisesti se on suomentajansa, saksankielisessä kodissa kasvaneen ja saksalaiseen virsiperintöön perehtyneen Julius Krohnin löytö suomalaiseen virsikirjaan.

Neunherzin virsi kuvaa opetuslasten siirtymistä toivottomuudesta toivoon ja epäilystä uskoon. Samanlaiset kokemukset yhdistävät Emmauksen tien vaeltajat tämän päivän Herran tien kulkijoihin. "On kysymys Elämän Herran kohtaamisesta sielun salatussa maailmassa, siellä, missä 'murheen myrskyt' pauhaavat ja sielu rauhattomana kyselee: olenko ollenkaan uskova ihminen, Herran oma?" (Jaakko Haavio.) Tämä ajatus samoin kuin virren lopun pyyntö, että Ylösnoussut jäisi luoksemme, kun päivä laskee, nousevat Raamatun pääsiäisteksteistä. Kun ilta on tulkittu elämän illaksi, niin tämä Emmauksen kulkijain iltarukous saa ikuisuuteen ulottuvaa kantavuutta.

Virren a-sävelmä – toisinto Pohjanmaalta – on aikaisemmin liittynyt Simo Korpelan aamuvirteen "Taasen poistui öinen haamu" (VK 1938:536), jota ei enää ole nykyisessä virsikirjassa.