348 Niin kuin peura janoissansa

Ainsi qu’on oit le cerf bruire (Wie nach einem Wasserquelle)

Uskonpuhdistus toi kirkkoihin virret seurakunnan yhdessä laulettaviksi. Uskonpuhdistajien näkemykset tosin – tässäkin – poikkesivat toisistaan. Reformoidun kirkon oppi-isä Jean Calvin oli sitä mieltä, että jumalanpalvelukseen sopivat vain Raamatussa olevat virret.

Niin syntyi ranskankielisten reformoitujen käyttöön Hugenottipsalttari, jossa Vanhan testamentin psalmit oli muunnettu säkeistöllisiksi virsiksi. Työn aloitti Clément Marot, sitä jatkoi Théodore de Bèze (1519-1605). Jälkimmäisen kirjoittamista virsistä meidän virsikirjassamme on tämä yksi: Niin kuin peura janoissansa. Psalmien ystävä tunnistaa sen alkuperän: ”Niin kuin peura janoissaan etsii vesipuroa, niin minä kaipaan sinua Jumala. Minun sieluni janoaa Jumalaa, elävää Jumalaa.” Psalmi 42 on siinä virren muodossa.

Théodore de Bèze opiskeli lakia, mutta ei kuitenkaan antautunut lakimiehen uralle, sillä runojen kirjoittaminen oli hänestä mieluisampaa. Hän myös luki uskonpuhdistajien kirjoja. Vaikean sairauden koettuaan hän päätti jättää elämänsä Jumalalle ja siirtyi Geneveen, missä liittyi Calvinin ystäväpiiriin. Hänestä tuli kreikan kielen professori ensin Lausanneen ja 1558 Geneveen. Calvinin kuoleman (1564) jälkeen hän toimi Geneven kirkollisena johtajana.

Meille tämä virsi ei ole tullut suoraan, vaan se on suomennettu Ambrosius Lobwasserin saksannoksesta. Luterilainen Lobwasser (1515-1585), Königsbergin yliopiston lakitieteen professori, oli opiskellessaan Ranskassa ihastunut Hugenottipsalttarin virsiin ja niiden sävelmiin. Hän innostui kääntämään kokoelman saksaksi ja siten edisti sen virsien tunnetuksi tulemista muuallakin, myös Pohjoismaissa.

Virrellä Niin kuin peura janoissansa on alkuperäinen sävelmänsä. Sen on luonut Geneven Pietarinkirkon kanttori Loys Bourgeois (n. 1510-1561), joka 1551 toimitti Hugenottipsalttarin.