116 Oi Pyhä Henki, majasi

O heil’ger Geist, kehr’ bei uns ein

Pääsiäisajan hämmentävät kokemukset huipentuvat helluntaina luvatun Pyhän Hengen laskeutumiseen nuoren kirkon elämän ylläpitäjäksi, rohkaisijaksi ja lohduttajaksi. Kirkko ei jää yksin, vaikka ylösnoussut Herra on siirtynyt Isän oikealle puolelle taivaan kirkkauteen, ikuiseen juhlaan.

Michael Schirmerin virressä Pyhä Henki on kolmiyhteisen Jumalan maailmassa toimiva persoona. Hän mahdollistaa syntisen ihmisen vaelluksen vastoinkäymisten ja koettelemusten kautta siihen juhlaan, johon Poika on jo Isän luo siirtynyt. Virren kuudessa säkeistössä käydään rukoillen läpi koko Pyhän Hengen työn strategia, jonka mukaisesti Hän meidät johdattaa perille. Häntä pyydetään polttamaan pois meidän syntimme ja antamaan viisautta ja voimaa todistaa Herrasta. Lisäksi häntä rukoillaan neuvomaan, taluttamaan ja antamaan voimaa pysyä uskollisena Herralle. Lopulta pyydetään, että Pyhä Henki pehmittäisi mielemme keskinäiseen huolenpitoon ja veisi meidät viimein perille taivaan juhlaan kiittämään uusin kielin ja riemumielin.

Virren sävelmä on liittyy alun perin Kristuksen, maailman pimeyteen syttyneen aamutähden, syntymää ja tehtävää ylistävään virteen. Tämäkin virsi päättyy taivaan loistavaan juhlaan, jossa laulu kajahtaa ja soitto helisee. Mahtavuudessaan koraali on ehkä paremmin kotonaan aamutähden syttymistä juhlistamassa kuin Pyhän Hengen vaivalloista työmaata kuvaamassa.

Hannu Vapaavuori

Sävelmästä lisää virren 43 esittelyssä.