Virsikirja

 

99 Jeesus elää, Herrani!

Jesus lebt, mit ihm auch ich

Huutomerkki virittää pääsiäisen riemun Christian Gellertin virteen Jeesus elää, Herrani!. Jokainen seuraavakin säkeistö alkaa sanoilla "Jeesus elää!" – ja joka kerta siinä on huutomerkki. Kyseessä ei siis ole mikään kuiva toteamus, vaan riemullinen viesti: Jeesus on noussut kuolleista, hän elää.

Christian Gellert (1715-1769), Leipzigin yliopiston runouden, kaunopuheisuuden ja etiikan professori, oli merkittävä Saksan valistusajan kirjailija. Hänen romaaninsa ja huvinäytelmänsä ovat enää vain kirjallisuushistoriallisesti kiinnostavia, mutta hänen sepittämänsä eläintarinat eli faabelit elävät Saksassa yhä. Samoin hänen virtensä, joita Saksan evankelisen kirkon virsikirjassa on vielä monta.

Tyypillinen valistuksen ajan edustaja, sanoo tietosanakirja Gellertistä: opettava, asiallinen, järkevän uskonnollinen. Luonnehdinta "järkevän uskonnollinen" antaa helposti väärän kuvan tästä miehestä. Hänessä on kyllä selkeä pietistinen leima. Vahva usko kuvastuu tämänkin virren joka riviltä. Kun Gellert opettaa viettämään pääsiäistä, se merkitsee elävän, ylösnousseen Herran kohtaamista läsnäolevana todellisuutena. Koko virttä kantaa säkeistö säkeistöltä voimistuva perussävel: Jeesus elää, häneen voin luottaa, hänessä on turvani, häneen "tahdon uskaltaa".

Virsien ja hengellisten runojen kirjoittaminen oli Gellertille tärkein ja juhlallisin tehtävä. Kielen tuli olla selkeää, sisällön perustua Raamatun sanaan. Hänen hengellisiä runojaan on paljon sävellettykin. Tunnetuin Gellertin tekstiin tehty sävellys on epäilemättä Beethovenin mahtava Jumalan kunnia luonnossa ("Soi taivaat kiitosta Herran ja Luojan").

Tauno Väinölä

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet