Virsikirja

 

12 Mies tänne saapui

Kwam van Godswege een man

Hollantilaisen Huub Oosterhuisin (1933-, ks. virsi 14) virsi liittyy läheisesti kolmannen. adventtisunnuntain teksteihin ja aiheisiin. Päivän raamatullinen keskushenkilö on Johannes Kastaja, joka kehotti kansaa katumukseen ja parannukseen. Tähän Johanneksen julistukseen virsi keskittyy. "Pois epäusko, / mielenne muuttakaa, / palvelkaa yksin Herraa / älkääkä mammonaa." Se ei merkitse vain historiallisen kerronnan toistamista, vaan sanoma nykyistyy meille tämän päivän ihmisille: "Meillekö huusit / rannoilta erämaan?"

Rukouskirjansa Sanasi on lähellä teksteissä Huub Oosterhuis rukoilee: "Jumala, me emme voi odottaa itseltämme mitään, mutta kaikkea sinulta: me elämme kokonaan sinun laupeutesi varassa. Anna sen vaikuttaa meissä, älä säästele laupeutesi ja oman elämäsi voimaa: Poikaasi Jeesusta Kristusta, armoa ja totuutta, joka on suurempi kuin ymmärrämme, nyt ja aina, niin kauan kuin elämme." (Suom. Anna-Maija Raittila.)

Virren yksinkertaisen karu sävelmä vastaa hyvin virren tekstisisältöä. Sen tekijä on hollantilainen muusikko ja musiikkikriitikko Jaap Geraedts (1924-). Hän oli Hollannin virsikirjaa Liedboek voor de Kerken (1973) valmistaneen komitean jäsen; hänen omia sävelmiään siinä virsikirjassa on toistakymmentä.

Tauno Väinölä

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet