157 Maailma täynnä turhuuttaan

Kaikk’ kuin Christusta kunnioitit

Vuoden 1701 virsikirjassa oli kaksi virttä veisattavaksi "P. Apostolitten päivinä". Toinen niistä, Hemminki Maskulaisen kirjoittama Kaikk' kuin Christusta kunnioitit (VVK 198), on jäljellä vielä nykyisessäkin virsikirjassa, tosin kahdeksi virreksi jaettuna.

Alkuperäisen virren pohjana oli apokryfisen Viisauden kirjan 5. luku, joka puhuu vanhurskaiden ilosta ja jumalattomien rangaistuksesta. Hemmingin virressä kadotukseen tuomitut jumalattomat hämmästelevät, kuinka heidän pilkkaamansa ja vainoamansa nyt ovat kunniassa ja autuaassa ilossa, ja kyselevät: "Mitä meit' autti mailman meno? Koreus kemppi, pramius paljo? Vaattein kallein kiiltämykset? Muitten paljot palvelukset? Voima väkevä, valta tuima? Kunnia korkia, suuri saama?"

Hemminki Maskulaisen virrestä tehtiin vuoden 1938 virsikirjaan kaksi virttä. Niistä nähdään, miten eri tavoin on voitu tehdä vanhasta virrestä uusi. Tässä tuomiosunnuntain virressä Maailma täynnä turhuuttaan ei ole paljonkaan jäljellä Hemmingin alkuperäistekstistä, jossa äskeinen sitaatti vastaa nykyisen virren ensimmäistä säkeistöä. Sanoituksen erot ovat kauttaaltaan suuret. Niinpä toisen säkeistön kielikuvista vain ammutun nuolen löytää Hemmingin virrestä. – Pyhäinpäivän virsi 141 ”Ne jotka täällä uskossa” sen sijaan muistuttaa selvästi Hemmingin virren vastaavia säkeistöjä.