Virsikirja

 

544 Herra Jeesus, anna minun

Minun anna, kallis Jeesus

Marja-Terttu Tolamo kokosi 80-vuotispäiväkseen katkelmia kuudesta runokokoelmastaan valikoimaksi Elämän kangas (1995). Siinä osaston Palvelustyö aloitti tämä säkeistö: ”Minun anna, kallis Jeesus, / tämä päivä palvella, / alttiutta aina anna, / minne tahdot, kuljeta. / Anna mulle rakkautta, / hetkittäin suo voimaa uutta. / Sinä itse armolla / tahdot lastas palvella.”

Kyseinen runo ”Valvo, Jeesus, puolestani” on tekijänsä esikoiskokoelmasta Sävel yksi vain (1957). Nyt se on virsikirjassa Anna-Maija Raittilan muokkaamana aamuvirtenä Herra Jeesus, anna minun. Siinä tuo säkeistö (3) kuuluu näin: ”Herra Jeesus, anna minun / tämä päivä palvella. / Anna avoin, altis mieli, / minne tahdot, kuljeta. / Moni kärsii huomaamatta, / vaieten ja auttajatta. / Tahdon tänään köyhänä / olla jonkun lähellä.”

”Olla köyhänä jonkun lähellä?” Anna-Maija Raittila tahtoi näin ilmaista, että palveleminen tapahtuu Kristuksen voimalla ja toisen ihmisen rinnalle asettuen. Itsessämme olemme köyhiä ja taitamattomia.

Aamuvirsi Herra Jeesus, anna minun on siis palveluvirsi. Mutta se on muutakin. Sen ensimmäinen pyyntö on ”anna minun tämä päivä valvoa”, toinen taas ”anna minun taistella” laiskuutta, itsevarmuutta, pelkoa vastaan. Vihdoin pyydetään myös: ”anna minun levätä” Golgatalla ihmettelemässä ”Isän armon syvyyttä”. Viimeinen säkeistö sisältää yhteenvedon: ”Ole itse, Herra Jeesus, minullekin kaikkena. Täytä koko elämäni Pyhän Hengen voimalla.”

Kauniaisissa toimivan Suomen Raamattuopiston ensimmäinen rehtori oli Urho Muroma (1890-1966), jota on sanottu maamme1900-luvun alkupuoliskon huomattavimmaksi herätyssaarnaajaksi. Marja-Terttu Tolamo (1915-2000) oli hänen kälynsä ja läheinen työtoverinsa, joka vaikutti vuosikymmeniä Raamattuopiston apulaisjohtajana ja Herää Valvomaan -lehden toimitussihteerinä (lehden nykyinen nimi on Elämään).

Tauno Väinölä

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet