313 Eteesi, armon Jumala

Sun etees, Herra armiain

Julius Krohnin (1835-1888) kirjoittaman virren avauksessa toistuvat ajatukset löytyvät saksalaisen Johann Arndtin (k. 1621) kuuluisan teoksen Totisesta kristillisyydestä eräästä rukouksesta. Myös virren muulle sisällölle voi osoittaa vastineet saman teoksen rukouksista. Sieltä Krohn siis ammensi tämän virtensä ainekset. Alun alkaen, vuoden 1886 virsikirjassa, Krohn merkitsikin virren tekijäksi Johann Arndtin, joka on rukouksen suurimpia opettajia koko kristillisessä kirkossa. Virsirunoilija tämä ei kuitenkaan ollut.

Suomen kielen ja kirjallisuuden professorista Julius Krohnista opimme siis tietämään, että hän luki ahkerasti Totista kristillisyyttä ja tunsi sen hyvin. Virsikirjaan hän, virsikirjakomitean puheenjohtaja, ei sallinut nimeään merkittävän lainkaan omien tekstiensä yhteyteen.

Julius Krohnin vaikuttava Eteesi, armon Jumala kuuluu alkuperäisten suomalaisten virsien parhaimmistoon. Sen aidosta ja kohti käyvästä sisällöstä saamme siis kuitenkin kiittää hengellisen kirjallisuuden suurta klassikkoa Johann Arndtia. Kohtaamme tässä hiljentävässä virressä näin ollen kaksi hurskasta miestä, joille rukous merkitsi elämän lähdettä ja voimaa. Yhdessä he neuvovat meitä luottamaan taivaallisen Isän loppumattomaan armoon.