Virsikirja

 

314 Suo, Jeesus rakkaani

Tämä virsi tuli virsikirjaan 1938 konfirmaatiovirtenä. Nyt se on siirretty osastoon Usko Jeesukseen. Toinenkin muutos on tapahtunut: kun virren tekijäksi oli 1938 merkitty ”tuntematon suomalainen”, sen tilalla on nyt nimi Frans Andell, tosin varustettuna kysymysmerkillä. Kun virsi nimittäin 1889 ensi kerran ilmestyi Sanomia Siionista -lehdessä, sen alla oli tämä nimi.

Frans Andell (1860-1939) oli kotoisin Rauman maaseurakunnasta. Nuorukaisena hän tunsi kutsumuksekseen lastenopettajan työn. Siihen valmistautuakseen hän kävi koulua Rauman kappalaisen luona ja pyrki Jyväskylän seminaariin, jonne häntä ei kuitenkaan hyväksytty. Vuonna 1881 hän sitten sai kiertokoulunopettajan viran kaukaa Ylitorniolta. Sitä tehtävää hän hoiti tunnollisesti yli kolme vuosikymmentä, minkä jälkeen hän toimi samassa pitäjässä Lohijärven postiaseman hoitajana.

Frans Andellia ja hänen elämänvaiheitaan kuvannut Hannes Leinonen ei ole tämän jälkeenjääneistä papereista löytänyt mitään, mikä valaisisi tämän virren syntyä. Lestadiolaisten laulukirjassa Siionin laulut ja virret, jonka toimittajalla O. H. Jussilalla oli läheiset suhteet Ylitorniolle, virsi oli vailla tekijän nimeä, eikä Andellin nimi näytä tulleen esiin vuoden 1938 virsikirjaa valmisteltaessa. Kaiken tämän perusteella Pekka Raittila (1969) oli sitä mieltä, että ”toistaiseksi lienee varminta olla merkitsemättä” häntä kyseisen virren tekijäksi. Niin on siis nykyisessä virsikirjassa kumminkin tehty. Varmalta näyttäisi ainakin se, että Andell lähetti virren julkaistavaksi Sanomia Siionista -lehdessä, joten ilman häntä ei meillä tätä virttä olisi.

Tauno Väinölä

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet