539 Ah herää, sydämeni

Mitt hjerta, vak opp i tro och hopp

Virren kirjoittaja Lars Nyberg (1720-1792) oli Ruotsin 1700-luvun herrnhutilaisia. Hän valmistui papiksi 22-vuotiaana ja lähti Amerikkaan ruotsalaisten siirtolaisten paimeneksi. Siellä hänen toimintansa herätti levottomuutta, ja hän joutui luopumaan virastaan. Nyberg vaikutti sitten Englannissa herrnhutilaisen veljesseurakunnan pappina yli 20 vuotta. Kotimaahan palattuaan hänet otettiin taas Ruotsin kirkon papiksi, ja lopuksi hän toimi kirkkoherrana Flon seurakunnassa Vänernin etelärannalla.

Useat herrnhutilaisten Siionin virsiin kirjoittamistaan noin 40 virrestä Nyberg sepitti jo ennen lähtöään Amerikkaan, osan matkalla sinne – joka tapauksessa kaikki nuorena miehenä. Virsikirjassamme hänen virsiään on kuusi.

Aamuvirressään Nyberg sanoo Jeesusta taivaalliseksi ystäväksemme. Suomennokseen lisätyt sanat ”Herraasi armollista” ovat peräisin Wilhelmi Malmivaaran uudistamasta versiosta.

Ah herää, sydämeni sopii hyvin jumalanpalveluksen alkuun; edellisessä virsikirjassa se olikin osastossa ”Yhteinen jumalanpalvelus”. Kolmea keskimmäistä säkeistöä on moni pappi käyttänyt saarnavirtenä. Sanankuulijan ja raamatunlukijan rukouksena ne virittävät mielen vastaanottavaksi Jumalan sanalle.

Virren rukousta kehystää ylistys, kuten pitääkin. Neuvoohan Paavali saattamaan sen, mitä tarvitsemme, ”rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon”.