Virsikirja

 

453 Kivi onko kourassani

Har vi sten i våre hender

Norjassa naiset ovat kirjoittaneet vähänlaisesti virsiä, jotka olisivat päässeet virsikirjaan saakka. Siinä suhteessa selkeä ykkönen maansa naisrunoilijoista on Liv Nordhaug (1926-2002), jonka virsiä Norjan uudessa virsikirjassa on kahdeksan. Meidän virsikirjaamme niistä on suomennettu tämä yksi: Kivi onko kourassani.

Toimittuaan opettajana 25 vuotta Liv Nordhaug on ollut vapaa kirjailija ja toimittaja. Useiden runokokoelmien lisäksi hän on julkaissut lastenkirjoja. Kirkolliseen elämään hän on osallistunut miehensä rinnalla; tämä oli pappisuransa lopuksi Møren hiippakunnan piispa 1983-91.

Virren Kivi onko kourassani lähtökohtana on kertomus Jeesuksen ja aviorikoksesta tavatun naisen kohtaamisesta (Joh. 8). Jeesuksen siinä osoittamaa armahtavaa ja rohkaisevaa mieltä me tarvitsemme, ja sitä tässä virressä pyydetään: "Hoida meitä, Herran Henki, / anna mieltä Kristuksen, / että nyrkki aukeaisi / toisen käteen tarttuen."

Saksalainen sävelmä, joka edellisessä virsikirjassa liittyi Gottfried Arnoldin virteen "Voittaja, suo voitto meille", on säilyttänyt paikkansa virsikirjassamme, kun sen on saanut tämä norjalainen virsi. (Arnoldin virrellä 404 on nyt ruotsalaisen Gustaf Dübenin sävelmä.)

Tauno Väinölä

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet