20 Kaikki kansat riemuitkaa

Resonet in laudibus

Virsikirjamme viides vanha latinalainen jouluvirsi; sen vanhin tunnettu teksti Resonet in laudibus on Saksasta vuodelta 1360. Hemminki Maskulaisen suomennos (1605) alkoi hyvin kotoisen tuntuisesti: "Lauluja nyt laskekaam', Jumalasta jutelkaam', Jouluvirsii veisatkaam', Jesus kaunis helmas' makas' Marian" (VVK 120). Tekstiä on muokattu virsikirjaa uudistettaessa sekä 1800- että 1900-luvulla.

Virren varsinaiset säkeistöt ovat lyhyet, niissä on vain kolme säettä; sen sijaan kertosäe on pitkä, kahdeksan säkeen mittainen. Kertosäkeelle antaa oman sävynsä ilon ja riemun huudahdus "eijaa". Se on siirtynyt latinasta (eia, myös heia) virsien kieleen – ja ruotsista sen tunnemme muodossa heja muissakin yhteyksissä. Se on siis samaa maata kuin esimerkiksi "hurraa".

Virren saksalainen keskiaikainen sävelmä, jonka vanhimmat lähteet ovat 1300-luvulta, on tullut meille Piae cantiones -kokoelman (1582) välityksellä.

Saksassa laulua Resonet in laudibus on käytetty joulun rukoushetkinä esitetyissä joulunäytännöissä. Tämän laulun aikana lapset hypähtelivät ja taputtivat käsiään.