Virsikirja

 

570 Luomisen juhlaa täynnä

Vuoden 1986 virsikirjassa on neljä uutta kevätvirttä, kaikki eri maista: ”Ah, kuinka kevät hohtaa” Saksasta, ”Oi, kuinka kevät säteilee” Englannista, ”Herää, sydän, nukkumasta” Virosta ja ”Luomisen juhlaa täynnä” Suomesta. Näistä viimeksi mainittu Leena Suutarlan virsi on ainoa todella uusi virsi. Se syntyi virsikirjauudistuksen yhteydessä.

Leena Suutarla (myöh. Tiilikka, 1938-) kirjoitti nelisäkeistöisen kevätvirtensä 1979. Sen alkusäkeistöt kuvaavat, kuinka luonto herää kevään myötä elämään: valoisuus lisääntyy, jääpeite häviää, routa sulaa ja silmut aukeavat. Uuden elämän pulppuaminen tuo runoilijan mieleen Kristuksen ylösnousemuksen ja sen merkityksen.

Anna-Maija Raittila säilytti tekemässään muokkauksessa 1. säkeistön tekstin lähes sellaisenaan, mutta uudisti varsin radikaalisti 2. ja 3. säkeistön sekä jätti kokonaan pois alkuperäisen 4. säkeistön.

Leena Suutarlan virren sävelmäkysymys aiheutti komitean musiikkijaostolle päänvaivaa, koska sen runomittaan ei löytynyt sopivaa sävelmää. Niinpä komitea pyysi Harald Andersénia tekemään Leena Suutarlan tekstiin uuden sävelmän. Suutarla korjasi tekstiään, jotta sen mitta tulisi säännöllisemmäksi.

Harald Andersén (1919-2001) muistetaan suomalaisen kuorotaiteen uudistajana. Varsinaisen päätyönsä hän teki kirkkomuusikkojen kouluttajana Sibelius-Akatemiassa. Aktiivisena kirkkomuusikkona Andersén toimitti keskeisiä liturgisen musiikin julkaisuja ja oli monin tavoin mukana aikansa kirkkomusiikillisessa kehityksessä. Nykyisen virsikirjamme sävelmistön valmisteluun hän osallistui virsikirjakomitean musiikkijaoston jäsenenä.

Reijo Pajamo

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet