251 Jumalan valtaistuin on

Herren, vår Gud, har rest sin tron

Ruotsalainen kirjailijapappi Olov Hartman (1906-1982) tunnetaan laajalti Pohjoismaissa kirkkonäytelmistään ja virsistään. Hartman toimi runsaat kaksi vuosikymmentä Ruotsin kirkon keskeisen kurssi- ja koulutuskeskuksen Sigtunastiftelsenin johtajana. Teologian kunniatohtorin arvon hän sai Lundissa 1968. Ihmisenä Hartman oli eloisa, innostava ja välitön taiteilijapersoona.

Virsi pappisvihkimykseen nousee selvästi raamatullisista lähteistä. Jesajan kutsumisnäky (Jes. 6:8) kuultaa läpi ensimmäisessä säkeistössä. Toinen säkeistö rakentuu Johanneksen evankeliumin kertomista Jeesuksen kysymyksistä Pietarille ja Pietarin vastauksista (Joh. 21:15-17). Ja kolmannessa kohdataan pelkäävät opetuslapset, jotka lähetetään lukkojen takaa maailmaan. Näin siis pappisvirka rakentuu kutsusta, suostumisesta ja tehtävistä, joihin lähettäjä antaa voimansa ja valtuutuksensa. Neljännessä säkeistössä seurakunta rukoilee vihittävien puolesta.

Niilo Rauhala on suomentanut Hartmanin virren kahdesti, ensin nykyiseen suomalaiseen virsikirjaan (1986) ja sitten Ruotsin virsikirjan suomenkieliseen käännökseen (2000, nro 420).

Sävelmänä on norjalaisen urkurin ja säveltäjän Ludvig Lindemanin (1812-1887) melodia, joka on tullut tunnetuksi virrestä 197 ”Ajasta aikaan varjellut”.

Markku Kilpiö

Sävelmästä lisää virren 197 esittelyssä.