616 Puhtaana niityn kukka

Allt eins og blómstriš eina

Islantilainen Nobel-kirjailija Halldór Laxness kertoo kirjassaan Lapsuuden maisema liikuttavan tapauksen. Vanha pappi valmistautuu siunaamaan merestä löytyneen tunnistamattoman vainajan haudan lepoon. Hän kutsuu mukaansa hautausmaalla oleilevan pikkupojan. Haudalla pappi sanoo: "Nyt laulamme sen virren, jonka Hallgrķmur Pétursson kirjoitti pikku tyttärensä kuoltua kaikkia Islannin eläviä ja kuolleita varten." Sen virren lapsikin jo osasi ulkoa – niin tuttu se oli ja on islantilaisille. Se on virsi Puhtaana niityn kukka. Sanotaan, että sitä on laulettu lähes jokaisen islantilaisen haudalla yli 300 vuoden aikana.

Hallgrķmur Pétursson (1614-1674) on Islannin hengellisen runouden arvostettu mestari. Arvostuksesta kertoo hänen muistomerkikseen rakennettu korkea Hallgrķminkirkko, joka hallitsee Islannin pääkaupungin Reykjavikin siluettia. Toinen nimikkokirkko hänellä on Saurbaerissa, missä hän toimi kirkkoherrana. (Siinä kirkossa on suomalaisen Lennart Segerstrålen alttarifresko.) Péturssonin pääteos Passiusįlmar (’Kärsimysvirsiä’) sisältää 50 virttä, yhden paastonajan kullekin päivälle. Niissä tutkistellaan Kristuksen kärsimystietä. Kokoelma on käännetty useille kielille (mutta ei suomeksi).

Péturssonin opinnot Kööpenhaminassa jäivät kesken, kun hän palasi Islantiin. Siellä hän eli köyhyydessä, kunnes sai pappisvihkimyksen 1644. Hänen loppuelämäänsä varjosti spitaali, jonka seurauksena hän sokeutui ja joutui eroamaan virastaan viisi vuotta ennen kuolemaansa.

Virressä Puhtaana niityn kukka kuolema on uuttera, taipumaton viikatemies. Mutta syytä pelkoon ei ole, sillä "tiedän, että Jeesus nyt elää taivaassa": hän on kuolemankin voittaja. Virteen Islannissa liittyvä koraali on meidän virsikirjassamme b-sävelmänä. Ykkössävelmänä on virrestä "Sen suven suloisuutta" tuttu kuortanelainen koraali. Ne ovat duurisävelmiä kumpikin.