263 Vuorella Kristus kirkastui

Kuin Jesus vuorell’ kirkastui

Kirkastussunnuntain evankeliumi, Kristuksen kirkastuminen vuorella, avautuu kävijän eteen useissa kymmenissä maamme kirkoissa, joissa se on alttaritaulun aiheena. Me kaikki voimme katsella samaa kuvaa tässä virressä, jolla on oma historiansa.

Virren 12-säkeistöisen alkumuodon kirjoitti Hemminki Maskulainen virsikirjaansa 1605 ("Kuin Jesus vuorell' kirkastui / Kolmen apostolins' nähden", VVK 208). Vuoden 1886 virsikirjaan tuli sitä vastaava 7-säkeistöinen virsi, joka alkoi jo aivan samoin kuin nykyinenkin: "Vuorella Kristus kirkastui kuin päivä paistavaksi". Virren oli uudistanut Elias Lönnrot, jonka versiota sitten Julius Krohn edelleen muokkasi. Ensimmäinen säkeistö olikin viime kädessä Krohnin käsialaa ja vastasi Hemmingin alkuperäisvirren neljää alkusäkeistöä. Siinä vaiheessa kolme seuraavaa säkeistöä olivat nimenomaan Lönnrotin työtä ja loput kolme tunnistettavissa yhä Hemminki Maskulaisen tekstiksi.

Vuoden 1938 virsikirjassa säkeistöjä oli vain viisi. Hemmingin tekstin muistumia niissä ei enää juuri ollut. Vähän muokattuina ne ovat myös virren nykymuodossa, jonka säkeistöt 1, 2, 4 ja 5 menevät Lönnrotin tiliin (viimeksi mainittu hänen ehdotukseensa vuodelta 1880), mutta viimeinen säkeistö on 1930-luvun komitean lisäämä. Niilo Rauhalan nykyiseen virsikirjaan runoilema on vihdoin kolmas säkeistö.

Vain vähän näyttäisi siis olevan jäljellä Hemminki Maskulaisen tekstistä. Kaikki ei sentään ole kadonnut, sillä vuoden 1886 uudistuksessa virsi jaettiin kahtia ja toisesta puoliskosta saatiin nykyinen virsi Elämä murheen laaksossa (627). Virren muokannut Lönnrot kirjoitti siihen uuden ensimmäisen säkeistön. Niilo Rauhalan nyt uudistama taivasvirsi tietysti myös jatkaa kirkastussunnuntain teemaa: "On taivaan riemu rikkaampi, / tuhansin kerroin kirkkaampi / kuin aavistakaan voimme."

Sävelmästä lisää virren 367 esittelyssä.