Virsikirja

 

466 Oi Herra, kaiken luoja

Kirjoitin tämän tekstin 1975 Siionin laulut -kirjaan, joka ilmestyi 1976. Mielessäni olivat myös isot perheet, joissa kasvattamisen ilot ja kivut tulevat tutuiksi elämän arjessa. Alkuperäisessä laulussa on kaikkiaan kahdeksan säkeistöä, joista valitsin ja muokkasin virsikirjaan kuusi.

Perhe on Jumalan luomisen lahjaa. Vanhemmat Jumalan työtovereina vaalivat, hoitavat ja kasvattavat uutta sukupolvea. Perhe on myös vastuullinen tehtävä, jonka Jumala on luvannut siunata. Hän antaa voimaa ”myös alla murheen aikojen”.

Vanhempina joudumme monesti taistelemaan omaa itsekkyyttämme vastaan. Kasvattajan tehtävässä on ilonsa ja huolensa. Lapsissamme näemme elämän valoa ja rikkautta, ja siksi virressä soi ilo ja kiitos heistä. ”Jumala, lapsissamme / enennät iloamme, / kirkastat kotimme.” Rukous jättää heidän askeleensa Jumalan varjelevan käden alle.

Haluan nostaa perhevirressäni esille erityisesti äidin työn. Äiti kokee iloa ja onnentunnetta saadessaan äidinrakkaudella antaa lapselle turvaa ja hoivaa. Tehtävä on myös raskas ja vaativa, sillä äiti elää läheltä lasten elämänvaiheet, ilot ja surut. ”Ja ota huolet vastaan, / kun äiti hoitaa lastaan, / tuo äidin työhön lohdutus.”

Äidin tehtävässä on läsnä ”uskon uskallus”. Siitä avautuu toivoa ja luottamusta elämään. Usko saa voimansa Jumalan hyvyydestä ja rakkaudesta. ”Hellästi äidit paina, / oi taivaan Isä, aina / Poikasi sydämeen.” Perheyhteydessä tarvitsemme palvelevan rakkauden mieltä toistemme kuormien, myös uupumuksen, jakamiseen ja kantamiseen.

Niilo Rauhala


Sävelmästä lisää virren 606 esittelyssä.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet