516 Kuulkaa, keitä Mestari

Hört, wen Jesus glücklich preist

Virsikirjakomitea esitti 1976 kirkolliskokoukselle osamietintönsä Virsikirjauudistuksen periaatteet. Sellaisiin virsilähteisiin, joihin kirkolliskokous vastauksessaan toivoi komitean kiinnittävän huomiota, kuuluivat myös negrospirituaalit, Amerikan mustan väestön keskuudessa syntyneet hengelliset laulut. Tämä toivomus on toteutunut niin, että virsikirjassa on nyt kaksi negrospirituaalisävelmää.

Toisenkin näistä virsistä, Pilvimuurista valo välähtää (104), virsikirjakomitea sijoitti nuortenvirsien osastoon, mutta kirkolliskokous siirsi sen pääsiäisvirsiin. Tämä toinen negrospirituaali-virsi Kuulkaa, keitä Mestari sen sijaan sai pysyä nuortenvirtenä.

Virren sävelmä liittyy alkuaan lauluun Michael, row the boat ashore (’Mikael, souda vene rantaan’), mutta teksti on peräisin Saksasta. Sillä on kaksi sepittäjää, nuorten hengellisten laulujen kirjoittajina tunnetut pappismiehet Kurt Hoffmann (1929-) ja Friedrich Walz (1932-1984). Virren aiheena on Jeesuksen vuorisaarnan autuaaksijulistus. Suomentaja Anna-Maija Raittilan lisäämä loppusäkeistö viittaa vuorisaarnan painokkaimpaan eli ensimmäiseen lauseeseen: ”Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta.”