385 Auta, oi Jeesus, kun eksytys suuri

Jesu, hilf siegen, du Fürste des Lebens

Virren syntyhistoria on viehättävä. Nuori saksalainen pappismies Johann Heinrich Schröder (1667-1699) ja hänen puolisonsa Tranquilla Sophie olivat kumpikin palavasieluisia pietistejä, ja yhteisenä harrastuksena heillä oli virsien kirjoittaminen. Siinä he suorastaan kilpailivat keskenään. Schröder kirjoitti virren ”Eins ist not” (’Yksi on tarpeen’), jonka omalaatuisen vaihteleva runomitta innoitti vaimon virteen ”Trautster Jesu, Ehrenkönig” (’Rakkain Jeesus, kunnian kuningas’). Sen viimeinen rivi sitten inspiroi miehen virteen Auta, oi Jeesus, jonka alkutekstissä jokainen säkeistö alkaa sanoilla ”Jesu, hilf siegen” (’Jeesus, auta voittamaan’).

Virren ryhdikäs kuortanelainen sävelmä ottaa helposti mukaansa ja tarttuu mieleen. Eikä virren sisältökään ole mitäänsanomaton. Jo alku on kuin jännityskertomuksesta ikään: ”Saatana väijyy nyt julmana juuri / valmiina sieluja vangitsemaan. / Maailman ruhtinas miettivi ansaa, / kuinka se turmioon syöksisi kansaa.”

Virressä pyydetään Jeesusta auttamaan kiusauksissa, joille jokainen joutuu elämässään alttiiksi. Näitä maailman ruhtinaan ansoja ja väijytyksiä mainitaan nimeltä, niin kuin mainitaan nimeltä tämä ruhtinas itsekin. Schröderille ilmeisen tärkeä ajatus yhdistymisestä Jumalaan ilmenee säkeissä: ”Yhdistä henkeni Henkesi kanssa, / terveeksi näin minut tee kokonansa.”

Schröder-pariskunnan ”rakkausduetto Jeesukselle” pääsi pian joihinkin saksalaisiin virsikirjoihin. Mutta heidän virsituotantonsa jäi vähäiseksi ja heidän avio-onnensa lyhyeksi. He avioituivat 1696, jolloin Schröderistä tuli Mesebergin kirkkoherra. Vaimo kuoli seuraavana keväänä ennenaikaiseen synnytykseen. Kaksi vuotta myöhemmin myös Schröder kuoli, 31-vuotiaana.