477 On Jumalassa turvani

Allein zu Gott mein’ Hoffnung steht; Mag ich unglück nicht widerstan

Uskonpuhdistuksen vuosisadalla elänyt saksalainen oikeusoppinut Ambrosius Lobwasser (1515- 1585) toimi oikeustieteen professorina Königsbergin (nyk. Kaliningrad) yliopistossa. Historia tuntee hänet virsirunoilijana ja nimenomaan Ranskan reformoitujen ns. hugenottipsalttarin saksantajana. Lobwasser itse oli kyllä luterilainen, ja omiakin virsiä hän kirjoitti. Yhden niistä suomensi Hemminki Maskulainen virsikirjaansa 1605.

Lobwasserin virsi oli pitkä, 12 säkeistöä. Hemmingin suomennoksessa niistä oli mukana vain viisi. Viisisäkeistöisenä virsi pysyi aina nykyistä edeltäneeseen virsikirjaan ja kuului osastoon "Jumalan varjelus". Nyt Lobwasserin säkeistöjä on jäljellä enää kaksi, ja ne muodostavat virren On Jumalassa turvani alkupuoliskon. Virsi kuuluu nyt osastoon Terveys ja sairaus, joskaan virressä ei sairautta mainita, vaan puhe on murheista ja huolista ylimalkaan.

Kolmas säkeistö tuntuu sitten olevan jotenkin eri paria, kun siinä mainitaan vaarat ja myrskysäät. Nehän voi toki ymmärtää vertauskuvallisestikin; siihen viittaisi seuraavan säkeen kokoava ilmaisu "ahdistus tyyntymättä". Mutta loppusäkeistöt ovatkin peräisin toisesta, tuntemattomaksi jääneen saksalaisen tekijän virrestä, joka on puoli vuosisataa vanhempi kuin Lobwasserin virsi. Siinä oli kolme säkeistöä, ja vuoden 1938 virsikirjassa se alkoi sanoilla "Mua vaikka vaivat piirittää" (1938:373). Myös tämän virren suomensi Hemminki Maskulainen, tosin sen ruotsalaisesta käännöksestä.

Virren On Jumalassa turvani alkulähteinä on siis kaksi eri virttä. Molempien runomitta on sama, ja samalla sävelmälläkin niitä on veisattu, joten siltäkin osin niiden yhteen liittämistä on voitu perustella. Virret tai siis virsien osat on yhdistänyt ja kielellisesti uudistanut Anna-Maija Raittila. Sävelmä on Porista muistiin merkitty suomalainen koraalitoisinto.