Virsikirja

 

302 Sinua, Jeesus, odotan

Ein reines Herz, Herr, schaff in mir

Virren kirjoittaja Heinrich Georg Neuss (1654-1716) toimi superintendenttinä Wernigerodessa, Harz-vuoriston juurella. Kyseisen ruhtinaskunnan hovissa vallitsi pietismille suopea ilmapiiri. Aikaisemmin, 1690-luvun alussa, Neuss oli pietististen mielipiteidensä vuoksi joutunut eroamaan apulaispapin virasta Wolfenbüttelissä. Neuss oli myös musiikkimies, säveltäjäkin. Hänen ansiotaan oli, että Wernigerodessa seurakunta oppi laulamaan virsiä neliäänisesti.

Neussin virsi Sinua, Jeesus, odotan sopii rukoukseksi eritoten nuorelle, joka on valmistumassa omaan tehtäväänsä tai etsimässä sitä. Veisaaja kaipaa Jeesusta sydämensä valtiaaksi. Hän pyytää rauhaa, viisautta, rakkautta, voimaa ja luottamusta; näitä ”laupeuden aarteita” voi saada vain Jeesukselta. Ja lopuksi: ”Niin tahdon Herran kunniaa / sanoilla, töillä julistaa – .” Elämällä on tarkoitus, kun saa elää Kristuksen omana, palvella sanoin ja töin lähimmäisiään ja niin todistaa Herrastaan.

Virsikirjassamme on toinenkin Neussin sepittämä virsi, monen jo lapsena koulussa oppima Oi Herra, Henkes valo suo (401). Kummankin runomitta on sama, sisältökin pitkälle samanlainen. Kummassakin pyydetään Hengen hedelmiä: toivoa, kestävyyttä, pyhien kärsivällisyyttä. Näin nämä virret liittyvät Paavalin luetteloon Hengen hedelmistä Gal. 5:22 ja tuovat mieleen myös Jesajan messiasennustuksessa Jes.11:2 luetellut seitsemän Pyhän Hengen lahjaa. Yhteinen lähtökohta on psalmin 51 rukous: ”Jumala, luo minuun puhdas sydän ja uudista minut, anna vahva henki.”

Tauno Väinölä

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet