533 Sua kiitän, Jumalani

Ich danck dir, lieber Herre

Tämän aamuvirren runkona on Lutherin aamurukous, se jonka tunnemme Vähästä katekismuksesta.

Lutherin aamurukous alkaa kiitoksella: "Minä kiitän sinua, taivaallinen Isäni, rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen kautta, että olet viime yönä varjellut minut kaikesta vahingosta ja vaarasta." Virressä veisaamme: "Sua kiitän, Jumalani, / kun yöllä suojelit, / kaikista vaaroistani / armollas varjelit."

Rukous jatkuu pyynnöllä: "Varjele minua myös alkavana päivänä synnistä ja kaikesta pahasta, että tekoni ja koko elämäni olisivat mielesi mukaiset." Virren suomennoksessa vastaava rukous alkaa jo 1. säkeistössä ja jatkuu seuraavassa. Virren 5. säkeistössä voimme tunnistaa rukouksen seuraavan kohdan: "Minä annan itseni, ruumiini, sieluni ja kaikkeni, sinun käsiisi."

Rukouksen päättää toivotus pyhän enkelin varjeluksesta. Se puuttuu virrestä, jonka loppusäkeistö sen sijaan johtaa veisaajan kiitokseen: "Oi kiitos, Jeesukseni, / lunastustyöstäsi. / Ravinto sielulleni / on ruumiis, veresi." Se liittyy Lutherin katekismuksen kiitosrukoukseen aterian jälkeen, ja onkin arveltu, että runoilija olisi tarkoittanut muut säkeistöt veisattavaksi ennen aamiaista ja viimeisen sen jälkeen.

Runoilija, jolta olemme saaneet tällaisen Lutherin rukoukseen pohjautuvan ja sitä laajentavan aamuvirren, on saksalainen Johannes Kolros (k. n. 1558). Hän oli kotoisin Schwarzwaldin laitamalta; hänen kotikylänsä Kirchhofen on aivan lähellä Freiburgin kaupunkia. Vuodesta 1529 Kolros toimi Baselissa poikakoulun johtajana. Jo varhain hän liittyi uskonpuhdistusliikkeeseen. Hengellisten runojen lisäksi Johannes Kolros kirjoitti oppikirjoja ja kansanomaisia näytelmiä, joista suosituksi tiedetään "Viidenlaisia tutkisteluja, jotka innostavat ihmistä parannukseen". Sillä on liittymäkohtansa Kuolemantanssi-perinteeseen.