Virsikirja

 

471 Hyvä Jumala, kiitän kodista

Virsikirjauudistuksen alkuvaiheessa toivottiin lisää etenkin kodin ja perheen virsiä. Sellaisia virsitekstejä ei kuitenkaan löytynyt olemassa olevista kokoelmista. Niinpä komitea pyysi kirkkoherra Heikki Vaahtoniemeä kirjoittamaan tämänaiheisen uuden virren. Vaahtoniemi kirjoitti virsiehdotuksensa keväällä 1983, ja se sai heti innostuneen vastaanoton.

Vaahtoniemen mielestä virsi sopi lasten laulettavaksi mutta myös nuoren ja vanhemmankin perheen yhteiseksi virreksi. Kirjoittajan mielestä virttä voitaisiin käyttää myös häissä, mihin sopivat etenkin ilmaisut ”kaikki rakkaani ovat lahjaasi” ja ”iloitsemme onnestamme”. Virressä pyydetään voimia myös arjen ihmissuhdevaikeuksiin – ”emme riitele, koskaan kiistele”. Vaahtoniemen virsi tulee lähelle jokapäiväisiä elämäntilanteita, mutta sisältää myös tärkeitä rukousaiheita. Virsikirjakomitea sijoitti uuden virren lasten virsien osastoon vuoden 1984 ehdotuksessa. Kirkolliskokous sijoitti virren
osastoon Koti ja perhe virsikirjavaliokunnan ehdotuksesta.

Heikki Vaahtoniemi (1929-) valmistui papiksi 1955. Hän on toiminut pappina Kainuussa sekä vuodesta 1971 Kokkolassa, ensin kappalaisena ja 1977-1992 kirkkoherrana. Nykyistä virsikirjaa valmistelleen komitean jäsenenä hän oli 1977-1984.

Tämän virren Vaahtoniemi kirjoitti virren 388 ”Jeesus, johdata tiemme kulkua” sävelmään, jonka virsikirjakomitea oli jo aikaisemmin valinnut. Sävelmävalinta tukee tekstin valoisuutta.

Reijo Pajamo


Sävelmästä lisää virren 388 esittelyssä.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet