321 Sinua, Jumala

Te Deum laudamus

Ikiaikainen juhlahymni Te Deum laudamus sisältyi alkuperäistekstistä suomennettuna jo Mikael Agricolan Rucouskiriaan (1544). Virsikirjassa se on kahtena versiona. Lutherin runomuotoon saattaman vuorovirren eli antifonin (320) rinnalla on myöhempi vapaa, säkeistömuotoinen ja Ilmari Krohnin säveltämä mukailu Sinua, Jumala, kansasi tunnustaa.

Hienon virren meikäläisen muodon alkuperästä virsikirjassa on ehtinyt olla jo kahdenlaista, mutta ei vielä aivan täsmällistä tietoa. Suomennoksen historian alku (Elias Lönnrot) on kyllä mainittu oikein. Sekaannusta on ilmennyt suomennoksen pohjana olevan ruotsinkielisen tekstin kohdalla. Alkuperäinen maininta ”Lars Stenbäck 1866” oli sinänsä oikea, mutta vuosiluvun pitäisi olla 1857. Niin onkin vuoden 2004 painoksessa (Raamattutalo), mutta vuosilukuun liitetty J. L. Runebergin nimi ei kuulu tähän yhteyteen.

Kysymys on kuitenkin Runebergin virsikirjaksi sanotusta virsikirjaehdotuksesta. Se oli Runebergin virsikirjakomitean jäsenenä tekemä kokonaisehdotus, jonka komitea kävi perusteellisesti läpi ja julkaisi 1857. Viisi tekstiä siihen tuli Stenbäckin työpöydältä; niistä yksi oli tämä Te Deum -versio. Omaan virsikirjaehdotukseensa, jonka hän julkaisi 1866, Stenbäck vielä vähän viimeisteli tekstiään. Oikea merkintä olisi siis: Virren 320 pohjalta Lars Stenbäck 1857, 1866.

Ylistysvirsi Sinua, Jumala, kansasi tunnustaa on kristillisen riemulaulun ylevin toteutus Lars Stenbäckin runoudessa (Erkki Kurki-Suonio). Toisaalta se vuosisataiseen hymniin pohjautuvana edustaa parasta virsiperintöä yhtenäiskirkon kaudelta ja yhdistää veisaajansa maailmanlaajaan kristikuntaan. Eikä vain yli maallisten rajojen, vaan ajallistenkin, sillä se vakuuttaa, että Pyhää Kolminaisuutta ovat kanssamme ylistämässä laulullaan ”myös pyhät profeetat” sekä apostolit ja marttyyrit.