110 Polvistu eteen Herrasi

Du Christi dyra köpta hjord

Helatorstai on Jeesuksen taivaaseen astumisen muistojuhla. Apostolien teoissa kerrotaan, miten Jeesus nousi taivaaseen pilven kuljettamana opetuslasten ihmettelevien katseitten edessä. Evankeliumit kertovat samasta tapahtumasta hieman yksinkertaisemmin. Virressä 110 ei puhuta enää tuosta taivaaseenastumistapahtumasta, vaan kuvataan olosuhteita perillä.

Kuvaus on peräisin Johanneksen ilmestyksen 4. ja 5. luvuista, joissa kuvataan taivaallista jumalanpalvelusta. Helatorstain Herra on taivaan kuningas. Tuntematon ruotsalainen virren tekijä liittää Ilmestyskirjan jumalanpalvelusnäyt ikään kuin suoraan taivaaseenastumisen juhlintaan. Näiden kuvien mukaan taivaassa hallitsee Kristus, jota pyhien joukkoon juhlimaan päässeet ylistävät laulaen ja maahan langeten. Virsi on omiaan vahvistamaan kuvaa taivaasta paikkana, jossa periaatteessa toimitaan samalla tavalla kuin täällä maan päällä. Keskeinen autuuden muoto on ylenpalttinen kiitollisuuden tunne, jota ilmaistaan mahdollisimman näyttävästi.

Klemetin sävelmän alkuperäinen tekstiyhteys on pääsiäisvirsi 86. Koraalin alku on kuin kuva taivaaseen astumisesta pitkin harppauksin. Siihen se sinänsä sopii yhtä hyvin kuin pääsiäisen ylösnousemusta kuvaamaan. Molemmissa juhlissa on aihetta voitonriemuiseen ja jopa hiukan mahtipontiseen veisaamiseen.

Hannu Vapaavuori