125 Kosketa minua, Henki

Pia Perkiö (s. 1944) kirjoitti virsikirjakomitean pyynnöstä nuorille tarkoitetun virren keväällä 1978. Nelisäkeistöisessä virressään hän tarkastelee nykynuorten kipeimpiä ongelmia ja elämänkysymyksiä, kuten elämän tarkoitusta ja suuntaa, oman paikan löytämistä, lähimmäisen rakastamista ja uskon rohkeuden saamista sekä Pyhän Hengen antamaa lohdutusta. Näytteenä virren
alkuperäiset 3.ja 4.säkeistö:

3. Kosketa minua, Henki!
Aukaise silmäni,
että voisin nähdä
myös lähimmäiseni.

4. Kosketa minua, Henki!
Opeta kiittämään;
sinun lähelläsi
armosta elämään.

Komitea muokkasi Perkiön virttä ja lisäsi siihen Anna-Maija Raittilan kirjoittaman säkeistön, joka sijoitettiin virren lopullisessa muodossa toiseksi säkeistöksi. ”Kosketa minua, Henki / syvälle sydämeen. / Sinne paina hiljaa / luottamus Jeesukseen.”

Komitea tilasi sävelmäehdotukset kolmelta hengellistä nuorisomusiikkia säveltäneeltä henkilöltä: Jouko Piitulaiselta, Ilkka Kuusistolta ja Pekka Kivekkäältä. Musiikkijaosto otti tarkempaan jatkokäsittelyyn Kuusiston ja Piitulaisen sävelmät (Kuusisto lähetti kaksi sävelmäehdotusta). Käsittelyn pohjalta jaosto esitti komitealle Ilkka Kuusiston lyhyemmän sävelmän ottamista kokeiluvihkoon Uusia virsiä 79. Sävelmävalinta osoittautui onnistuneeksi, sillä virrestä ”Kosketa minua, Henki” tuli kokeiluvihkon suosituin ja lauletuin virsi.

Seurakuntien lausunnoissa uusi virsi sai vilpitöntä kiitosta. Komitea sijoitti virren nuortenvirsien osastoon; kirkolliskokous siirsi sen helluntaivirsiin.

Reijo Pajamo