411 Rohkenethan, minkä maksoi

Har du mod att följa Jesus

Lina Sandellin (1832-1903) laulujen keskeisiä piirteitä ovat jättäytyminen Jumalan armon ja hänen huolenpitonsa varaan sekä iäisen elämän toivo, taivaskaipuu. Hän puhuu enemmän levosta kuin toiminnasta. Mutta selvää on, että näin runsaan tuotannon asteikko on laaja. Herätyslaulutkaan eivät ole aivan harvinaisia.

Tällainen herätyslaulu on virsi Rohkenethan, minkä maksoi. Siinä rohkaistaan herätykseen tullutta rohkeasti lähtemään ristin tielle ja tunnustamaan uskonsa, "vaikka saisit pilkkaa siitä kärsiä". Kolmannessa säkeistössä kajahtaa Lina Sandellille ominainen Jeesuksen armon ylistys: "Eihän löydy maailmasta / riemun syytä suurempaa / kuin on Jeesuksemme armo, / jonka usko omistaa." Tie, jolle runoilija kutsuu meitä lähtemään, on kyllä ristin tie, mutta Jeesus vahvistaa sen kulkijoita. Virren lopussa jää soimaan Lina Sandellin sanoman perussävel, kun siinä sanotaan: "Täällä kannat ristiäsi, / seppeleen saat taivaassa."

Virrellä on kaksi vaihtoehtoista sävelmä. Oskar Merikannon (1868-1924) a-sävelmä on alun perin syntynyt virteen 341 ”Kiitos sulle, Jumalani”, ja Gustaf Dübenin (1624-1690) b-sävelmä on lähtöisin virrestä 273 ”Jeesus, parhain ystäväni”.