158 Vihan päivä kauhistava!

Dies irae, dies illa

Tuomiosunnuntain jyhkeän virren Vihan päivä kauhistava kohtaa muuallakin kuin virsikirjoissa. Sen latinankielinen alkuteksti "Dies irae, dies illa" on osa sielumessua eli rekviemiä ja siten tuttu musiikin ystäville; mieleen tulee vaikkapa Mozartin tai Verdin Requiem. Näyttämötaiteessa sen tapaa niin Goethen Faustissa kuin T. S. Eliotin runonäytelmässä Murha katedraalissa.

Virren kirjoittajaksi otaksutaan 1200-luvulla elänyt munkki Tuomas Celanolainen (Tommaso da Celano, n. 1190-1255), Franciscus Assisilaisen oppilas ja hänen elämänsä ensimmäinen kuvaaja. Sävelmä on peräisin samalta ajalta. Monesti sen kuulee aihelmana kuolema-aiheisissa sävelteoksissa.