599 Maailma täällä iloitsee

Mailman menon turhuudest’

Virsi ilmestyi 13-säkeistöisenä arkkivirtenä 1686 ja tuli mukaan ns. Vanhaan virsikirjaan 1701 (nro 280). Virren kirjoittajaa ei tiedetä, mutta hän lienee ollut suomalainen pappismies.

Vanhassa asussaan virsi tarjoaa kiintoisan ajankuvan 1600-luvulta. Kirjoittaja kertoo ensin laulavansa kiitosvirren Jumalalle, mutta kaikkea muuta seuraa: säkeistö säkeistöltä valitusta ajan yleisestä pahuudesta, huoruudesta, tappeluista, juopottelusta, vihasta ja vainosta, murhista ja petoksista, sitten Jumalan varoituksista, katovuosista ja sodasta ja lopuksi helvetin hirmuisesta piinasta, joka kohtaa kelvottomasti eläneitä.

Erityisesti kaksi kohtaa kertoo 1600-luvusta. Runoilija valittaa, miten kaikki juoksevat ulkomaita myöten koreuden, prameuden ja muodin perässä. Hän kuvaa kalliissa puvussa ”itseään kääntelevää” ja ylpeästi elävää ”halpaa miestä”. Säädyksi pyrkiminen ja sen mukainen nousukasmainen pukeutuminen oli runoilijan mielestä maailmanlopun merkki: Jumalan säätämä yhteiskunnan järjestys horjui tuhoa ennustaen.

Toinen ajan oloja kuvaava yhteiskuntakriittinen säkeistö iskee korkealle: ”Tyrannit tylyt atrian / Kansastans’ köyhäst’ kauhian / Korpeill’ ja pedoill’ julmill’ / Sodas’ aina rakentavat / Ja surkiast’ monta saattavat / Maakuntaa perät’ kylmill’. / Lesket tääll’ surus’ huutavat, / Orvoin kyynelet vuotavat, / Yöt, päivät kuuluu kauvas / Vankein huokaus vaivas’” – 1600-luvun sotien, 30-vuotisen sodan ja Kaarle X Kustaan seikkailusotien koko kauheus yhdessä virrensäkeistössä: köyhän kansan kärsimys, autioituva Eurooppa, leskien ja orpojen valitus, sotavankien kelvoton kohtelu – ja taistelukenttien haaskansyöjät, sudet ja korpit! Kritiikki on äärimmäisen rohkeaa, koska se suuntautuu hallitsijaan, ”tylyyn tyranniin”, joka rakentaa pedoille aterian omasta kansastaan. Ehkäpä virsi pääsi suomenkieliseen viralliseen virsikirjaan, kuninkaan käskystä toimitettuun, vain siksi, ettei Ruotsin puolella ymmärretty, mitä säkeistö suomeksi sanoi? Parahiksi pääsi: suuri Pohjan sota ja isoviha olivat aivan ovella!

Ei ole tällaisesta esivaltakritiikistä riviäkään jäljellä virren nykymuodossa, eipä edes ajankohtaista ajatelmaa, jonka vanha muoto jätti vaeltamaan sananlaskuna sukupolvelta toiselle: ”Ah, viina viisaan villitsee.”

Pekka Kivekäs