333 Kiitä Herraa, sieluni

Lova Herren Gud, min själ

Upsalan yliopiston historian professorin Jakob Arrheniuksen (1642-1725) psalmivirsistä kaksi on kiitosvirsiä: Ylistän Herran nimeä (331) ja Kiitä Herraa, sieluni (333). Ne pohjautuvat psalmeihin 145 ja 146. Niiden sisällön voisi tiivistää tähän psalminjakeeseen: "Koko elinaikani minä ylistän Herraa, Jumalalleni minä laulan ja soitan niin kauan kuin elän" (Ps. 146:2).

Vaikka näiden kahden virren sisältö on varsin samankaltainen, ne ovat ilmeeltään hyvinkin erilaiset. Virressä Ylistän Herran nimeä säkeistöt ovat pitempiä, ja vakaa saksalainen sävelmä synnyttää juhlavan vaikutelman. Siinä "taiten tutkitaan" Luojan töitä ja hänen valtaansa. Sen sijaan tässä lyhytsäkeistöisessä Kiitä Herraa, sieluni on ripeyttä ja iskevyyttä, jota vielä iloinen böömiläinen sävelmä tehostaa. Virsi päättyykin riemulliseen halleluja-huutoon!