136 Sinua enkeleistä

Gott dir sei Dank gegeben (Dicimus grates tibi)

Martti Luther ja hänen oppinut työtoverinsa Philipp Melanchthon (1497-1560) eivät ihmisinä ja luonteina muistuttaneet toisiaan. Melanchthon ei ollut johtaja ja käytännön vaikuttaja; hänen alaansa oli kirjoittaminen, puhuminen ja opettaminen. Runoja hänkin kirjoitti, mutta latinaksi. Niistä jokunen on sitten tarjonnut pohjan saksalaisille virsirunoilijoille.

Tällainen mahdollisesti Philipp Melanchthonin latinankielisen virren pohjalta kirjoitettu on mikkelinpäivän virsi Sinua enkeleistä. Suomessa sitä on laulettu miltei 1900-luvun alusta asti. Se näet sisältyi Maria Joutsenen suomentamana (”Ylistys Jumalalle suojasta enkelein!”) Hengellisiin lauluihin ja virsiin 1903. Virsikirjan lisävihkoehdotukseen 1923 Lauri Pohjanpää valmisti uuden suomennoksen. Niissä kummassakin oli kuusi säkeistöä. Pohjanpään versio tuli sitten vuoden 1938 virsikirjaan paranneltuna ja neljään säkeistöön supistettuna sekä siitä edelleen perusteellisesti muokattuna nykyiseen.

Virren varsinainen kirjoittaja, saksalainen Gottfried Sacer (1635–1699) oli omana aikanaan tunnustettu runoilija. Hän oli opiskellut lakia mm. Jenan yliopistossa ja toimi lopuksi asianajajana Wolfenbüttelissä.

Sinua enkeleistä mainitsee esimerkkejä enkeleistä Jumalan palvelijoiden ”turvamiehinä”. Ne on hyvä palauttaa mieleen Raamatusta: 1. Moos. 31:11– ja 32: 2–3; Dan. 6:22; 1. Moos. 19:1–; Ap.t. 12:7– ja 27:14–. Tällaisin perusteluin voimme rukoilla: ”Myös tänään turvakseni / suo joukko enkelten, / varjelus matkalleni / keskellä vaarojen.”

Virren viimeisessä säkeistössä pyydetään – kuten myös virressä 376 – enkeliä saattajaksi, kun matkamme kerran päättyy. Ja vielä enemmän: ”Kun Jeesus saapuu kerran / seurassa enkelten, / myös minun anna olla / joukossa pyhien.”

Sävelmästä lisää virren 239 esittelyssä.