382 Sinuhun turvaan, Jumala

Min Gud! på dig förtröstar jag

Joonas Kokkosen oopperan Viimeiset kiusaukset huomattavin melodinen aihe on ns. Paavon virren sävelmä, suomalainen koraalitoisinto, jolla on ennen vanhaan veisattu tätä herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen (k. 1852) mielivirttä. Oopperan vaikutuksesta sävelmä on sitten tullut "paluumuuttajana" uuteen virsikirjaan.

Virren on kirjoittanut 1600-luvun ruotsalainen runoilijapiispa Haqvin Spegel (1645-1714). Ennen piispaksi tuloaan hän oli superintendenttinä eli piispallisten tehtävien hoitajana Gotlannissa. Siellä hän kirjoitti suuren osan virsistään. Piispana Spegel oli ensin Skaran ja sitten Linköpingin hiippakunnassa ja lopuksi arkkipiispana Upsalassa.

Haqvin Spegelin virsiä on virsikirjassamme yhä viisitoista. Niistä kymmenen on psalmivirsiä. Tällaisia mukaelmia eli parafraaseja Spegel kirjoitti useista Vanhan testamentin psalmeista. Virren Sinuhun turvaan, Jumala pohjana on psalmi 71, ”Vanhuksen rukous” .

Sekä toisessa että neljännessä säkeistössä puhutaan siitä, miten Jumala on halki elämän varjellut ja suojellut. Mutta niiden välissä kerrotaan muutakin: kavala sielunvihollinen ”kasvosi tahtoo peittää / ja kiusatun, ahdistetun / niin epätoivoon heittää”. Tällaiselle kiusatulle ihmiselle kuuluu Herran siunauksen toivotus: Herra kirkastakoon sinulle kasvonsa ja olkoon sinulle armollinen. Se uudistaa hänen toivonsa ja voimansa, hän on valmis riemuun ja kiitokseen.